Loupil v několika městech, teď byl postrach seniorů dopaden

Konečně sklapla past
 

Policistům se podařilo dopadnout muže, který během deseti dnů oklamal a okradl tři seniory z Příbramska. Hrozí mu pět let za katrem, teď už o svých činech může přemýšlet ve vazební věznici. Starým lidem se tak konečně uleví. Chlápek je totiž strašil ve spaní pořádně dlouho.

Podobných případů, kdy se zloděj vydává za pracovníka technických služeb nebo podobné profese, sice ubývá. Ale stále jich je dost na to, aby se mnoha lidem během chvíle změnil život k horšímu. Je tedy skvělé, že se policistům podařilo dostat lumpa, který si pro své "nájezdy" vybíral seniory v poměrně širokém okolí.

Pod smyšlenou legendou, že jde zkontrolovat elektroměr, přišel 30. ledna do jednoho bytu v Sedlčanech. Tady ho však manželé nespustili z očí, a proto se mu nepodařilo nic ukrást. "Chvíli poté zkusil jinou seniorku z tohoto města. Představil se jako pracovník plynařské společnosti, který jde překontrolovat radiátory. Následně ženu poslal otevírat a zavírat ventily na topení. V nestřeženém okamžiku zde odcizil několik tisíc korun, které měla poškozená uschované," popisovala policejní mluvčí Monika Schindlová.

Vyšlo mu to a pokračoval

O deset dnů později pak dorazil k devětašedesátileté ženě v Dobříši. Tam se vydával za zaměstnance energetické společnosti. Tvrdil obyvatelce bytu, že jí jde odstřihnout elektřinu, protože má velkou spotřebu a dluží tři tisíce korun. "Poškozená přinesla obálku s penězi a uvedenou částku mu zaplatila. Požadovala po něm ale nějaký průkaz od dané společnosti, muž ji však odbyl, že jeho jméno jí musí stačit. Poté ji poslal rozsvěcet a zhasínat světla v jednotlivých místnostech a v daný okamžik jí ukradl obálku, ve které ještě zbývala tisícikorunová bankovka."

Okamžitě po činu odjel do Příbrami, kde okradl čtyřiašedesátiletého muže. Opět jako falešný plynař vstoupil do jeho bytu s tím, že jde zkontrolovat plynový kotel a jeho majitele poslal k hlavnímu uzávěru. Mezitím chodil po bytě a údajně něco měřil. Přitom našel trezor se šperky v hodnotě 30 tisíc korun, který si vzal, a pak odsud odešel.

Podle Schnidlové dnes už obviněný osmatřicetiletý muž se obdobné trestné činnosti dopouštěl i v Praze, kde si také vybíral osoby důchodového věku. "Spoléhal na jejich důvěřivost a menší možnost se bránit. Ke svým činů se nakonec doznal. V případě prokázání z přečinu krádeže a porušování domovní svobody mu hrozí jeden rok až pět let odnětí svobody."