Bude slanská voda levnější? Zatím je to ve hvězdách

Vlevo: Čistírna odpadních vod ve Slaném, vpravo: Stará čistírna odpadních vod v Praze 6 - Bubenči
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Město Slaný zvažuje, zda provozovat vodovody a čistírny odpadních vod. Je to krok, v rámci kterého jde v konečném důsledku o velké peníze. Povede se do "akce" zapojit okolní obce a v budoucnu snížit, nebo alespoň nezvyšovat, ceny vody?

Co dál s vodovodohospodářstvím ve městě, to teď řeší radnice ve Slaném. Popravdě řečeno, je to celkem oříšek, který nebude tak snadné rozlousknout. Momentálně tu má vodu "pod palcem" Středočeská vodárna. Vedení města by to rádo změnilo. "Zatím zvažujeme různé možnosti, ještě nevíme, jaké kroky uděláme. Jisté však je, že spolupráce okolních obcí by snížení ceny vody určitě pomohla," má jasno starosta města Martin Hrabánek.

Na účtu za vodu se neobjevuje jen vodné, ale i stočné. Platíme tedy nejen za vodu, kterou si vezmeme z vodovodu, ale i za její odtok do kanalizace. 

Město uvažuje o tom, že vznikne s.r.o., která bude provozovat čističku, jež v současnosti provozují právě Středočeské vodárny. Smlouva je však uzavřená jen do roku 2019, což znamená, že radnice má dva roky na to dojednat podmínky. Je tady sice řešení, které by umožnilo převzít provoz dřív. Jenže to by město muselo zřejmě doplatit vodárnám zatím neurčenou kompenzaci. 

Buď jak buď, obyvatelé Slaného mají velké štěstí, že město se k problému staví čelem a že ani Středočeské vodárny nedělají žádné naschvály. Například na Benešovsku nebo ve Vlašimi určuje cenu vody od roku 2000 francouzský koncern SUEZ a to je úplně jiná káva. Znamená to totiž dražší vodu pro všechny. Celou problematikou se dopodrobna zabývá projekt Pravda o vodě, který mapuje to, komu vlastně patří česká voda. Více jsme psali zde.

Co by město získalo?

Radní si spočítali, že když by síť provozovali sami, tak by cena životadárné tekutiny mohla být o pět až deset procent nižší. Navíc by se náklady při provozování velké sítě rozdělily mezi více uživatelů. Podívejte se na srovnání Kladna a Slaného. 

město

vodné stočné
Slaný 49,34 korun  34,39 korun

Kladno

53,24 korun  39,68 korun

Do příštího roku by navíc měla být hotová modernizace čistírny odpadních vod, která bude stát město zhruba 100 milionů korun. S opravami se začne už v létě a cílem bude především zvýšení kapacity a vyšší efektivita čištění. Právě rekonstrukce by měla provoz také zlevnit.