Na kutnohorské radnici to vřelo: Jak dopadne Zelenkova vila?

V Masarykově ulici je více opuštěných budov
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Peníze a moc. To jsou v každé debatě poměrně silné argumenty. Zastupitelství Kutné Hory rozhodovalo o prodeji známé Zelenkovy vily a byl to boj doslova na ostří nože. Někdo "kopal" za přímý prodej a finanční zisk, další byl proti a chtěl by v budově raději jesle či domov důchodců. Jak to nakonec dopadlo a kdo si prosadil svou? 

Vzkaz z jednání zastupitelstva města je jasný. K prodeji Zelenkovy vily na Masarykově ulici v Kutné Hoře, kde v minulosti sídlily jesle, nedojde. Město budovu soukromému investorovi neprodá, alespoň zatím ne. Debata však místy vypadala jako hašteření se někde na trhu, než důstojná rozprava.  

Rozhodnutí předcházela rozsáhlá diskuze

Prozatímní zamítnutí prodeje se řešilo opravdu velmi dlouho. Některým ze zastupitelů nepřišlo rozumné se objektu zbavovat především s ohledem na nedostatek míst v mateřských školách, se kterým se může Kutná Hora potýkat.

"V příštích několika letech budeme podle studií potřebovat dalších 190 míst ve školkách. Nedostatečná kapacita bude také v domovech důchodců, v celém regionu jich bude chybět 800," potvrdil nám jeden z městských zastoupitelů Martin Hlavatý. 

Právě on byl hlavním odprůrcem prodeje Zelenkovy vily. Jak se však během jednání ukázalo, nebyl na to sám. K jeho filozofii se poměrně rychle přidala také další zastupitelka Dana Vepřková, která vyjádřila stejný názor. Také ona by ráda využila budovu spíše pro děti. 

Vila nikdy nebyla stavěna pro podobné účely

V tomto případě však měla silné argumenty také druhá strana. Alena Šorčíková, která na městském úřadě v Kutné Hoře pracuje jako vedoucí Odboru správy majetku, to vysvětlovala po svém a rozhodně ne nelogicky. 

"Zelenkova vila nikdy nebyla stavěna pro podobné účely, přestože po určitou dobu byla využívána jako jesle. Proto nevidím důvod, proč by právě zde mělo podobné zařízení být." Navíc právě tato budova je jednou z mála v Kutné Hoře, která je velmi atraktivní, a tak je dost pravděpodobné, že po ní bude velká poptávka mezi investory. 

Ač je Zelenkova vila v současnosti opuštěná a nevyužívaná, její prodej nakonec vzhledem k rozdílým názorům nebyl schválen. Na druhou stranu nevyhrál ani protinávrh Martina Hlavatého, který by rád místo využil ke snížení počtu míst v mateřských školkách či domovech důchodců. 

Zelenkova vila je lokalizována na Masarykově ulici v těsné blízkosti ubytovny Avie. Objekt ve formě jeslí měl dříve od města pronajatý Středočeský kraj, momentálně je ale již delší dobu nevyužitý. 

Ovšem hlavně jeho zásluhou se zatím neprodává, byť ostatní jen o své pravdě nepřesvědčil. "Chtěl jsem, aby došlo k zamyšlení nad tím, zda by nebylo vhodné vilu využít pro děti nebo seniory, než ji prodávat. To se povedlo," usmíval se zastupitel.

O budovu už byl přitom seriózní zájem ze strany jednoho ze soukromých investorů. Ten ji chtěl předělat na Centrum duševního zdraví. Což by byl možná vhodný kompromis. Prodalo by se ale za "dobrým úmyslem". Bez výběrového řízení to ovšem nepůjde. V něm chce město zohlednit hlavně dva faktory, a to cenu prodávaného objektu a budoucí účel využití. 

Chátrají i další budovy

Podobný osud jako Zelenkova vila zažívá také dům na Palackého náměstí, který dříve sloužil jako obchod s potravinami a nachází se blízko parku U Tří pávů. Ten je také opuštěný, ovšem jeden z investorů o něj má zájem a chce z něj udělat minipivovar s restaurací. Město ale musí řešit situaci s ohledem na park, který chce zachovat pro veřejnost.