Rekonstrukce kolínského nádraží se komplikuje. Trpí hlavně hendikepovaní

Rekonstrukce přináší první komplikace
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ať už se pustíte do čehokoli, nezavděčíte se všem. Přeměna autobusového nádraží v Kolíně však sužuje hlavně tělesně postižené lidi, což je skupina, která se příliš bránit nemůže. Na růžích ustláno však nemají třeba ani maminky s kočárky. Co přesně se děje a jak to město řeší? 

O rekonstrukci kolínského nádraží se mluvilo už hodně dlouho. To stávající totiž rozhodně není reprezentativním klenotem města, což naštěstí kolínské radnici neuniklo. Opravy začaly před několika dny a od začátku je provázejí komplikace.  

Našla se náhradní řešení

Hned ten první je asi největší a nepotěší zejména vozíčkáře a jinak hendikepované cestující. Došlo totiž k omezení bezbariérového přístupu do nádražní haly. Dočasně byl dokonce uzavřen levý vstup do těsně sousedící odbavovací haly právě včetně bezbariérového přístupu.

V Kolíně se snaží situaci řešit a po několika upozorněních rychle přispěchali s náhradním řešením. "Dočasný bezbariérový nájezd na první nástupiště byl zprovozněn těsně u obvodové stěny budovy Česká pošta," uklidňuje mluvčí města Iva Blümelová. Bohužel se však trable nevyřešily úplně, ale jen částečně. 

Překonání strmých nájezdových ramp není zrovna snadné a hendikepovaným to může dělat potíže. I zde se tedy našel plán B. "Se zástupci Českých drah byla zařízena možnost zavolat pomoc. Mezi 6. a 18. hodinou bude na telefonním čísle 725 186 851 dostupná obsluha, která zároveň zajišťuje provoz plošin do nádražního podchodu." Co však mají lidé dělat mimo tyto hodiny, neupřesnila. Dobré by tedy bylo, aby s problémy počítali a případně si včas zajistili pomoc známých či příbuzných. 

Rekonstrukce nádraží začala v Kolíně 9. května a měla by být podle plánu ukončena na podzim příštího roku.

Komplikovaný stav přitom bude trvat minimálně ještě další tři měsíce. Poté by již měl být znovu otevřen levý vchod včetně trvalého bezbariérového přístupu. "Velice se omlouváme za komplikace během výstavby a děkujeme za pochopení," dodala Blümelová. 

Tak doufejme, že hedikepovaní, ale třeba i maminky s kočárky, budou služeb Českých drah a jejich pomoci využívat a dozvědí se o této možnosti. Protože ona nájezdová rampa sice může na první pohled vypadat jako jednoduchá cesta na nástupiště, ovšem snadno může dojít k pádu a zranění.