Přijďte se pobavit na Noc sokoloven. Víme, jaké překvapení chystají v Českém Brodě

 

Noc s Andersenem, Muzejní noc, Hradozámecká noc či třeba Noc kostelů. Široký výčet letos poprvé rozšíří i „Noc sokoloven.“ Do celorepublikové akce se v pátek 11. září zapojí i sokolové z Černošic, Dobříše a Českého Brodu.

Projekt České obce sokolské se koná v rámci roku sokolské architektury. Za cíl si dává upozornit na stovky tělocvičen, které patří k architektonickým skvostům mnoha měst a obcí.

 

Černošice

Program v černošické sokolovně začíná v 17. hodin. „Návštěvníci mohou obdivovat budovu černošické sokolovny, pro děti budou připraveny soutěže a kvízy,“ zve na akci starostka černošického Sokola Dana Pánková. Od 17:30 si hosté budou moci poslechnout besedu na téma „Já a Sokol.“ O hodinu později začíná ukázka cvičení na nářadí. Po jejím skončení si odvážnější návštěvníci budou moci cvičení sami vyzkoušet. Program v Černošicích končí ve 21. hodin.

 

Vedle zábavního a naučného obsahu, který má společnosti představit dění z místních sokoloven, může být Noc pojata i jako náborová akce. „Pokud by měli návštěvníci zájem se do některého z oddílů černošického Sokola zapsat, budou na stěnách vyvěšeny nástěnky s kontakty na oddílové vedoucí,“ dodává Dana Pánková.

Noc sokoloven zažije svoji premiéru

Dobříš

K více jak šedesátce sokolských jednot, které se k celorepublikové akci připojily, patří i TJ Sokol Dobříš. Pro návštěvníky je dobříšská tělocvična otevřena v době od 18. do 22. hodin. „Doba uzavírky“ nemusí být definitivní. „Jestli se najdou zájemci, kteří budou chtít v sokolovně přespat, můžeme se na tom s nimi dohodnout. Uvidíme podle zájmu, který o tuto možnost bude,“ říká člen dobříškého Sokola Antonín Velebil. Večerní program začíná komentovanou prohlídkou sokolovny. Od 19. hodin si na své přijdou sportovci. Připravená jsou pro ně cvičení v aerobiku a rope skippingu (skákání přes švihadlo). Vyzkoušet si mohou i kruhový trénink.

Na svém místě stojí českobrodská sokolovna už 130 let

Český Brod

Noc sokoloven zavítá i do jedné z nejstarších budov tohoto druhu v České republice. Českobrodská sokolovna letos slaví 130. výročí od svého založení. Na účastníky nočního setkání si v Českém Brodě připravili vědomostní hry a šifry pro děti a dospělé, promítání filmů, chození se svíčkami i výstavku k významnému jubileu sokolovny. Návštěvníci se mohou těšit i na noční prohlídku tělocvičny, a to i do jinak nepřístupných prostor. „Chceme předvést sokolovnu v jiném světle, než-li jsou lidé zvyklí,“ uvedl k programové náplni akce Jaroslav Petrásek, náčelník Sokola Český Brod.

 

„Pro návštěvníky chystáme i jedno velké překvapení. Předvedeme jim kompletně zrestaurovanou divadelní oponu z roku 1911,“ odhaluje tajemství Jaroslav Petrásek. Program v českobrodské sokolovně začíná v 18. hodin. Konec akce je plánován na 23. hodinu. Občerstvení je pro hosty tělocvičny zajištěno v tamním kiosku.

 

Klíčová slova: