Začínající včelaři s tradicí
„O toto ocenění jsme se ucházeli poprvé. Jsme začínající včelaři, u když můj otec chová včely již více jak padesát let. Nyní bychom se rádi v našem regionu zviditelnili,“ sdělila nám Lenka Kotková. Tatínek Jaroslav Šaroun přivezl rodině první základ včelstva, hned druhý den včely potkalo pěkné krupobití, takže úly jsou jím dodnes poznamenány. Přesto v produkci medu pokračují úspěšně dále a jejich 9 včelstev produkuje vysoce kvalitní Zvánovický med pocházející z blízkosti rozsáhlých Voděradských bučin.
V pekárně chtějí i mlít mouku
Pekárna Ve Mlýně v Ondřejově funguje krátce, ale již si získala slušné renomé: „Pečeme v budově bývalého mlýna. Dokonce plánujeme, že bychom jednoho dne mohli mlít i vlastní mouku,“ sdělila nám Eva Fortinová z pekárny. Ocenění zde získali jednak za Ondřejovský bochník: „Jde o klasický chléb, který je složený jen z mouky, vody, kmínu a soli, který se nahoře řeže do čtverce. Chléb je prostý jakýchkoliv náhražek,“ dozvěděli jsme se. Dále pekárna získala cenu na koláč Ondřej: „Recept na tento koláč jsme získali od jedné místní obyvatelky. Jeho korpus je z celozrnné mouky, dále obsahuje hodně ovoce a tvarohu, jde tedy o zdravou variantu klasických koláčů,“ uvedla pro Ctidoma.cz paní Fortinová. Pokud byste ho chtěli ochutnat, koláč prý dodávají do Španělského institutu a také do farmářského obchodu v Mukařově.
Certifikát prodloužen uzeninám a košíkům
O prodloužení certifikátu se znovu ucházela Zámecká výrobna uzenin, dále Kulíškovy dobroty paní Spívalové, což jsou marmelády a sirupy, které sklidily také úspěch. Komise vyzdvihla jejich vysokou úroveň po všech stránkách a také to, že držitelka aktivně prezentuje region a je možné se s ní setkat na mnoha místních i vzdálenějších akcích. Oceněny byly znovu i ručně pletené košíky pana Čížka. Slavnostní předání certifikátů proběhne 17. prosince od 17 hodin v Místní akční skupině Říčansko, kde celé odpoledne bude probíhat den otevřených dveří. Skupina se nachází v Roklanské ulici v Říčanech.
Které jsou další oceněné středočeské regionální potraviny?