Stadion v Berouně je uzavřený, provozovatel neplatil elektřinu

Provozovatel dluží ČEZu přes milion na platbách za elektřinu
 

Problémy na zimním stadionu trvají již delší dobu. Včera vygradovaly uzavřením objektu. Provozovatel neplatil elektrický proud, přestože od města dostával milionové dotace na provoz. ČEZ proto stadion odpojil od dovávky energie.

Majitel stadionu, město Beroun, přispívá společnosti Dynatel každý rok 2,5 milonů korun na provoz objektu. Ta přitom dluží ČEZu na platbách za dodávku elektřiny nezanedbatelnou částku, něco okolo milionu korun. V okamžiku, kdy je stadion bez elektrického proudu, muselo město objekt uzavřít.

Proč město nevypovědělo smlouvu?

Se společností Dynatel jsou dlouhodobě potíže. Město s ní uzavřelo v roce 1993 smlouvu , která je vypověditelná jen jednou za deset let. Tato lhůta uplynula v roce 2013.

Podle zastupitele Patrika Brodana je tato smlouva pro město velmi nevýhodná: "S výpovědí musí souhlasit obě strany, taková situace v roce 2013 nenastala. Podle mého názoru situace žádá rázné právní řešení, i kdyby to mělo něco stát. Zástupci města intenzivně hledají v posledních letech možnosti, jak převzít provozovaní zimního stadionu zpět do svých rukou, ale jednatel Dynatelu pan Němec se nám neustále směje arogantně do obličeje...a takto to končí." 

Co dál?

 „Samozřejmě, že současná situace jednání pravděpodobně urychlí,“ řekla mluvčí městského úřadu Beroun Adéla Felklová.

Zeptali jsme se také na další postup Berouna vůči pronajímateli. Podle Felklové se bude záležitost nejprve konzultovat s právním zástupcem. Navíc je třeba vyčkat, až se jednatel společnosti Dynatel vrátí ze zahraničí. Vše záleží na tom, jaký zaujme postoj a snahu k vyřešení situace.

Co se týče náhrady za stávajícího provozovatele, měla by jeho funkci zastoupit Sportovní společnost Berouna. "Město by mělo o stadion pěčovat samo," říká Patrik Brodan.

Co děti, mají si kde hrát?

Stadion má nasmlouvané různé sportovní oddíly a jsou naplánované tréninky i hokejové zápasy. Jejich termíny samozřejmě padají. „Zajišťovat kroužky pro děti by se měla primárně snažit společnost Dynatel, protože to její zástupci si dohodli spolupráci se sportovními kluby. Z pozice města se přirozeně budeme snažit, aby bylo bruslení co nejdříve obnoveno, ale v tuhle chvíli je ještě brzy na to, říci jakými způsobem,“ sdělila Felklová

Reakce Dynatelu a dotované kroužky

Jednatel společnosti Dynatel vydal na stránkách berounskéo stadionu prohlášení, kde se ohrazuje vůči dvou a půl milionové dotaci na provoz. Tvrdí, že tyto finance pohltil dotovaný nájem ledové plochy pro jednotlivé berounské oddíly. "Město je oprávněno nabídnout svým sportovním klubům využití 1500 hodin za dotovanou cenu 400 Kč místo ceníkové ceny 2500 Kč, která je dána vysokou energetickou náročností provozu ZS, a to i přes dlouhodobě vysoké vytížení ledové plochy v průměru kolem 12 hodin denně," píše syn jednatele Tomáš Němec na zmíněných stránkách.

Zajímavé je ještě minimálně jedna z dalších podnikatelských aktivit Dynatelu. Patří mu například sousední Hotel Na Ostrově, na nějž byla podle našich informací uvalena exekuce.  

Čpavek může být nebezpečný

Ze zkušenosti se stadionem v Černošicích je jasné, že problémem by mohl v souvislosti s přerušením dodávky elektřiny, být únik čpavku. Při vypnutém proudu hrozilo, že se čpavek zahřeje a z potrubí pod ledem se uvolní. Objekt zajistili hasiči spolu se zástupcem provozovatele stadionu.

 „Společnost ČEZ na výzvu města slíbila, že dodávku proudu provizorně obnoví a to až do doby, než správce objektu plyn přečerpá. Únik čpavku tedy nehrozí,“ řekl starosta města Ivan Kůs.

Další osud stadionu budeme sledovat.

 

Klíčová slova: