Pět neonacistů útočících na demonstraci proti rasismu stíhá policie

Výtržníci zaútočili na pokojnou demonstraci před sídlem Červeného kříže
 

Útok zakuklených agresorů na ohlášenou pokojnou demonstraci iniciativy Ne rasismu bude mít soudní dohru. Pět jich policie stíhá za výtržnictví a dalších dvacet podezírá z přestupku.

V sobotu 6. února 2016 se na Malostranském náměstí sešli účastníci pochodu Ne rasismu. V projevech zazněly výzvy k soucitu s uprchlíky a také varování před fašizací společnosti. Pochod se poté vydal směrem na Pražský hrad. V Thunově ulici jim cestu zablokovali zakuklení neonacisté. Házeli na demonstranty dlažební kostky a další předměty. Ozvaly se i výstřely z plynové pistole. Policie neonacisty vytlačila do Sněmovní a pochod proti nenávisti pokračoval na Zámecké schody.

O události jsme informovali v reportáži Sledujeme online: Svrhněte vládu, vyzval Petr Hampl. Na demonstraci se ozvaly výstřely

Kriminalisté z celé skupiny útočníků zjistili totožnost 25 osob. "Proti pěti z nich zahájili trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Tyto osoby se dopustily na místě veřejnosti přístupném výtržnosti tím, že útočily na účastníky shromáždění nebo po nich házely různé předměty. Tím tak hrubým způsobem narušily průběh tohoto ohlášeného shromáždění," sdělil mluvčí policie Jan Daněk. Obvinění muži jsou ve věku od 18 do 28 let a stíhání je vedeno na svobodě.

"Dalších dvacet osob z této skupiny je podezřelých z přestupku proti občanskému soužití, a to proto, že se svým hrubým a aktivním jednáním snažily vyvolat fyzický konflikt s účastníky ohlášené demonstrace," dodal policista Jan Daněk. Za to jim hrozí pokuta až 3 000 korun.

Klíčová slova: