Padly teplotní rekordy. Na mnoha místech bylo nejtepleji za posledních třicet let

V sobotu padaly teplotní rekordy
 

Sobotní tropy pokořily desítky let staré teplotní rekordy. Meteorologické stanice naměřily krajních 36 °C. Vedra vystřídaly silné bouřky, napočítáno bylo více než milion blesků.

Přestože se předpokládalo, že nejvyšší teploty zasáhnou střed Čech v pátek, sobota byla ještě o něco teplejší. Na mnoha stanicích maxima vystoupala nad 31 °C, v krajním případě až k 36 °C.

Sedm stanic po celé České republice, které měří teplotu více než třicet let (z celkových 147, pozn. red.), zaznamenalo měsíční rekord. Sedmdesát devět stanic vyhlásilo teplotní rekord pro daný den.

Nejvíce se lidé ohřáli v Brandýse nad Labem a v Dobřichovicích

Ve středu Čech naměřili nejvyšší teplotu v Brandýse nad Labem, rtuť teploměru se zde vyšplhala až k 35,3 °C. O dvě desetiny stupňu méně naměřila stanice v Dobřichovicích.

V Průhonicích se teplota ustálila na 35 °C. Pod hranicí třiceti pěti stupňů se udržela teplota v Poděbradech.

Tropické teploty přinesly silné bouřky

Varování Českého hydrometeorologického ústavu se vyplnila. Střed Čech zasáhly silné bouřky, které obyvatele potrápily, v Doubravčicích zapálil blesk dům.

Podle vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu se počet blesků za páteční večer a sobotní den vyšplhal na více než milion. Jen za sobotu to bylo šest set tisíc.

Přichází ochlazení, varování před bouřkami stále trvá

Silné bouřky přinesly ochlazení na příjemných dvacet stupňů. Varování před bouřkami ale trvá až do dnešního večera.