Zbytečná smrt pod koly vlaku, volby i nejlepší zmrzlina. To byl týden ve středu Čech

Ilustrační foto. Sebevrah chtěl ukončit svůj život skokem pod kola vlaku
 

I přes to, že jsou prázdniny, byl uplynulý týden opět nabitý událostmi. Ty nejzajímavější pro vás teď máme.

Týden začal tragicky. Na cestě z Benešova do Prahy dnes vlak srazil člověka, který vstoupil na koleje. Vlaky nabraly zhruba hodinové zpoždění, místem projížděly sníženou rychlostí. Jen pár dní předtím se čtyřiadvacetiletá žena v pražské Uhříněvsi posadila před jiný vlak a spáchala tak sebevraždu. Další nehoda se stala v ulici Milady Horákové v Praze. Záchranná služba okamžitě převezla zraněného muže do nemocnice. Krátce po půl dvanácté v noci srazil osobu vlak vypravený do Kladna.

Podaří se koupaliště obnovit?

Léto je tu, a tak nás samozřejmě zajímají koupaliště. Některá jsou krásná, jiná mají problémy. Mezi ty druhé bohužel patří i koupaliště v Úvalech, které zeje již druhý rok prázdnotou. Protožel prosakuje, není možné ho napustit. Město vypsalo anketu, co s koupalištěm dále, a výsledek je jednoznačný. Bude ho město respektovat?

K létu neodmyslitelně patří i zmrzlina. A tak se naše redakce podívala na místa, kam si zajet pro tu nejlepší. Vyzkoušejte naše tipy, zaručeně nebudete litovat. Zajeďte si do rodinné cukrárny ve Vlašimi, na prolévanou zmrzlinu do Měchenic či na točenou do Hýskova.

Rodina Rousových na statku hospodaří už po staletí.

Rádi také sledujeme příběhy úspěšných. Mezi ně se rozhodně dá počítat rodina Rousových z Libčic nad Vltavou, která se už od 16. století zabývá prakticky tím samým - farmaří a chovají slepice, kterých má dnes 1 600. Ve svém oboru patří k nejlepším a úspěšné podnikání zřejmě přejde na další generaci.

Předání podnikání z otce na syna ale nebude tak jednoduché v jiných rodinách. Možná totiž nebude komu. Jen necelých 60 procent bezdětných mužů mezi 25 a 29 lety plánuje mít děti, ostatní by raději zůstali bezdětní. Plány mužů a žen se však výrazně liší, až tři čtvrtiny žen stejného věku děti chtějí.
 

Na náměstí v Mladé Boleslavi nalezli štěně, znáte majitele?

Ale některé příběhy mají šťastný konec. Dvouměsíční fenka byla nalezená na náměstí v Mladé Boleslavi, na majitele čeká v útulku v Lysé nad Labem. Do stejného útulku byla převezená také tři koťata, která se našla na začátku víkendu zavázaná v krabici.

Dobrou zprávu máme také pro všechny, kteří se bojí, že jim v obci zanikne pošta. Česká pošta na začátku tohoto měsíce evidovala 182 poboček pošt Partner, které se staly plnohodnotným náhradníkem klasické pošty. Do roku 2025 by mělo jít o 2 500 poboček. Hlavním partnerem se stal obchodní řetězec COOP, protože se zaměřuje zejména na regiony.

O víkendu jsme pak sledovali předčasné volby do obecních zastupitelstev, které se ve Středočeském kraji konaly na pěti místech. Co je důvodem nových voleb v pěti středočeských obcích necelé dva roky po termínu řádných voleb do obecních zastupitelstev - nespokojení občané, nebo rozhádaná opozice?

Vinařství pod hradem Klentnice - Už jste spali v sudu?

Například v Drahelčicích se o místa v zastupitelstvu ucházelo sdružení nezávislých kandidátů Restart. A jak to dopadlo, výsledky si samozřejmě nenecháme pro sebe.

A ještě jedna dobrá zpráva nakonec - ČtiDoma představuje nový projekt zaměřený na cestovatele - Amazing Places. Projekt ukazuje ta nejlepší místa, která je možné v Česku navštívit. Na ČtiDoma se bude prezentovat v samostatné rubrice Kouzelná místa.