Jak ušetřit na cestách: Cestujte v noci

Připadá vám cestování v noci jako šílenost? Aspoň se vyspíte
 

 

Už jste napůl rozhodnuti, že se podíváte do vaší vysněné destinace. Ale ještě váháte nad tím, jak se budete vlastně v daném místě pohybovat? Máme pro vás další užitečné tipy od zapálených cestovatelů. Na pohyb po vybrané lokalitě je třeba myslet už předem.

1. Cestujte v noci

Slyšeli jste o tom, že jsou noční jízdenky levnější? Jak lety, tak autobusy i vlaky. Platí to všude. Nebojte se využívat noční spoje na delší vzdálenosti. Ušetříte za dopravu a ušetříte i čas, protože se můžete vyspat přes noc. Pak budete mít na prozkoumávání místa celý den. Už jste určitě také strávili jen cestováním na místo celý den v zapařeném vlaku či autobusu. Cestování přes noc je tedy mnohem pohodlnější a levnější.

 

2. Spolucestujte

Už v minulém seriálu jsme psali o spolujízdách. Když se potřebujete dostat někam po Evropě, jde určitě o tu nejlevnější možnost dopravy – vlaky i autobusy obvykle nabízejí o dost „mastnější“ cestu. Spolucestování je tedy velmi výhodné pro spolujezdce. Spolucestovat ovšem můžete i v rámci dané lokality. Takže když se například potřebujete dostat z Barcelony do Madridu, není nic jednoduššího než vyhledat si na webu seznam řidičů, kteří mají hodnocení a pojedou tím směrem.

 

3. Stopujte

Tohle je riskantnější varianta než spolucestování, které bývá podloženo webem. Tady cestujete už na vlastní nebezpečí. Není ale všechno tak černé, jak nám to malují americké filmy.

 

4. Kupte si celodenní jízdenky

Pohybovat se po cizí zemi a ušetřit, to není nic jednoduchého. Když ale plánujete zůstat na jednom místě delší dobu, vyplatí se podívat se na celodenní nebo vícedenní jízdenky daného města či lokality. Vyjdou mnohem levněji než samostatné jízdenky a navíc s takovou jízdenkou v kapse toho uvidíte mnohem víc. Nebudete muset počítat, kolik vás každá další jízda vyjde. Neomezené vícedenní nebo jinak výhodné jízdenky sežetene ve většině zemí i na vlakovou dopravu po celém státu či regionu.

 

Zajímá vás, jak nejvíce ušetřit na cestách? Nesmí vám uniknout předchozí díly: