Riskující cyklisté, megastavby i začátek školního roku. To byl týden ve středu Čech

Důkaz, že ne všichni zákaz respektují
 

Uplynulý týden byl ve středu Čech opět nabitý událostmi. Pojďte si s námi ty nejdůležitější připomenout.

Školka V zahradě Kutná Hora

Už od začátku týdne jsme se připravovali na první školní den. Věnovali jsme se mateřským školám a tomu, zda jednotlivé radnice zajistily pro své děti dostatek míst. Nedostalo se vaše dítě do klasické státní školky? Zkuste alternativu. Dopřejte potomkovi běhání a hry na čerstvém vzduchu. Před deštěm se děti ukryjí v chatce, v maringotce anebo jurtě. Máme pro vás přehled placených zařízení, kde se vám o dítě postarají.

Řeč přišla i na základní školy, například na základní školu v Těptíně, která funguje už druhým rokem, ale teprve letos se stává opravdovým školským zařízením. Na škole nejsou známky ani úkoly, fixní hodiny, ani tady nezvoní. Škola od září otevírá druhý stupeň a dostavěla novou budovu. Popovická základní škola zase prošla kompletní rekonstrukcí, má novou tělocvičnu, nové třídy a hlavně novou jídelnu, která uvaří až 600 obědů. Dříve se v jídelně nemohli najíst ani učitelé, teď je jídelna otevřená i pro strávníky mimo školu, například seniory. Tak ve škole se děti naobědvají, ale svačiny by tedy rozhodně měli mít z domova. Máme pro vás recepty na vhodné a chutné svačinky.

A pokud máte dítě, které je ještě malé i na školku, máte štěstí, když žijete v Horních Počernicích. Zde mají pracující matky zázemí, které jim nabízí centrum Mumraj. Mohou pracovat, zatímco jim pohlídají děti

To školní rok v Brandýse nad Labem začal opravami silnic a změnami v hromadné dopravě. A staví se kolem Dobřejovic. Tato malá obec blízko Prahy trpí sousedstvím komerční zóny, přestože s novými a novými budovami v obci nikdo nesouhlasí.

Není to trochu zbytečné?

Každý týden vás také informujeme o dopravě v regionu. Třeba o tom, že rodiče-cyklisté riskují životy svých dětí na cyklostezce mezi Berounem a Srbskem, protože projíždějí uzavřeným úsekem cyklostezky, kde prakticky neustále hrozí zřícení sklaního masivu. A i na další cyklostezce, mezi Radotínem a Černošicemi, která je také uzavřená, kolaři zákaz vjezdu stále nerespektují a klidně si dál vesele jezdí cestou, na kterou jsou zvyklí.

Uleví se konečně dopravě?

Zaměřili jsme pozornost i na silnice, tentokrát na plánovaný obchvat mezi Královým Dvorem a Berounem. Město bez těžkých aut by bylo pěkné, ale do jaké míry je to reálné a jakou roli hraje předvolební boj?

Představili jsme pro vás opět nějaké obce z regionu - podívali jsme se do Těptína, do Netvořic a do Slanýho.

Nelíbí se vám život v regionu? Máte šanci to změnit  - volby budou již brzy. Zatím však ČSSD a ANO drtí konkurenci, pravice se krčí v koutě.