VYROBTE SI: Luxusní kapky z hřebíčku 3x jinak

Hřebíček je hvězdou mezi kořením
 

Hřebíček je znám svými antiseptickými a léčivými účinky. Pomůže vám od bolestí zad jako tinktura, hřebíčkový olej zachrání vaše zuby a repelent z hřebíčku vyžene z domu moly. 

Ušetřete peníze a to, co potřebujete, si namíchejte podle svých preferencí. Přísady jsou levné a určitě je máte doma. Tak proč utrácet? Navíc například hřebíčkový olej bude skvělým dárkem, pokud jej zabalíte do krásné skleničky, tak bude vypadat luxusně. 

  • Zázračná tinktura na záda

Potřebujete: 60 ml alpy, jeden balíček hřebíčku, sklenici s uzávěrem

Postup: Do sklence přesypte balíček hřebíčku a zalijte 60 ml alpy. Uzavřete a proštěrchejte. Nechte na temném místě 14 dnů a občas protřepte. Za 14 dní je tinktura hotová a vy můžete mazat. 

Účinnost: Díky svým účinným složkám je vhodná především k masážím kloubů, svalů a páteře a ke snižování revmatických bolestí.

  • Zázračný olej 

Potřebujete: 50 ml řepkového oleje, půl balíčku hřebíčku, sklenici s uzávěrem

Postup: Rozdrcený hřebíček z asi poloviny balíčku dejte do sklenice s uzávěrem a přelijte 50 ml řepkového oleje. Sklenici zavřete a proštěrchejte. Nechte na temném místě 14 dnů a občas protřepte. Olej je hotov, stačí slít přes sítko a koření zahodit. Olej bez kousků zůstane ve sklenici. 

Účinnost: Hřebíčkový olej je nutné používat opatrně, ve velkém množství a v takto silné koncetraci by mohl vaši kůži podráždit. Pokud se však trápíte dlouho se zánětem, určitě je to to nejlepší, po čem sáhnout. Olej je výborný na záněty zubů, přičemž nejen že léčí zánět a zároveň tiší bolest, ale působí i preventivně před jeho šířením. Stejně tak je vhodné potírat jím rány, které se dlouhodobě ne a ne zahojit. 

  • Zázračný repelent

Potřebujete: Rozmarýnový čaj, balíček hřebíčku, řepkový olej, rozprašovač

Postup: Uvařte silný čaj z rozmarýnu a přidejte hřebíček. Směs nechte vychladnout. Měla by být dost silná - maximálně z půl litru čaje. Do nádobky rozprašovače nalijte asi 10 ml oleje a přidejte přecezenou směs. 

Účinnost: Olej udrží vůni hřebíčku i rozmarýnu, aby déle voněl. Takto vyrobený repelent vydrží dlouho a nezkazí se. Z vašeho domova vyžene všechen hmyz, včetně molů. Vůně se dá měnit. Stejně jako čaj z rozmarýnu by fungoval i čaj z levandule či šalvěje. Pro více vánoční vůni je možné přidat i skořici. Bio repelent neublíží ani velmi citlivým alergikům a je možné jej aplikovat z dostatečné vzdálenosti i na čtyřnohé miláčky a chránit je tak před klíšťaty i blechami.