Poslední možnost zakouřit si v baru! Češi, naučíme se obcházet nový zákon?

Češi si možná docela solidně poradí i se zákazem kouření.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zákaz kouření začne platit už od 31. května. Máte tedy poslední víkend na to vychutnat si cigaretu na diskotéce nebo v oblíbeném baru. Pak už si nezapálíte v podstatě nikde. Nebyli by to ale Češi, aby nevymysleli možnosti, jak vše obejít. Nebo je to tentokrát jinak a zákon je "neprůstřelný"?

Definitivního konce kouření v barech, restauracích a hospodách se kuřáci bojí už dlouho. Prezident Miloš Zeman zákon podepsal 14. února. Symbolicky začíná platit od 31. května, tedy na Světový den bez tabáku. 

Užijí si Češi? Bohužel i ve světě jsme známí jako národ udavačů a těch, kteří klidně nahlásí i své sousedy za sebemenší "blbost". Bude se ve velkém hlásit porušování nového zákona stejně jako nedávno věci kolem EET?

Kde si už nezapálíte

Zapalovač můžete nechat v kapse v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách, čajovnách, výstavních a koncertních síních, sportovních halách, diskotékách, v divadlech, kinech, nekrytých částech zastávek MHD, ale také v zoologické zahradě.

Na těchto místech je můžete nahradit elektronickou cigaretou. Otázkou samozřejmě je, zda bude kuřákům připadat adekvátní nabízená alternativa: zapnout si elektronickou cigaretu nebo kouřit vodní dýmku. 

Nápady, jak obejít zákon 

Hned potom, co prezident schválil protikuřácký zákon, začali podnikatelé vymýšlet strategie, jak zákaz obejít. Žádný z nápadů však není ověřený, a tak nezbývá než počkat na praxi.

Je totiž možné, že by se realizací podobných nápadů dostali majitelé do ještě větších problémů. Otázkou zůstává i to, jestli kuřáci, kteří budou kouřit venku před barem, nebudou v noci vyrušovat na ulici. Mejdan se prostě přenese ven, tím spíš za teplých nocí. Jistě, lidé se tak dostanou do střetu s vyhláškou o porušování nočního klidu. Jaké tedy mají možnosti? Zatím samozřejmě neověřené pouze v rovině teorie:

  • Soukromý kuřácký klub - diskotéka v Rakovníku zanikla, aby se mohla přetvořit do spolku Retro Cento za práva kuřáků. Členem klubu byste se stali registrací a byla by vám vystavena členská kartička, ta by vás opravňovala ke vstupu a kouření. "Novým členem spolku Retro Cento za práva kuřáků se může stát každý občan s trvalým nebo přechodným bydlištěm v České republice, který na vstupu do klubu vyplní přihlášku," vysvětluje na Facebooku provozovatel podniku Milan Brejcha.
  • V roli herce - další variantou je, že se bar změní v alternativní divadlo, ve kterém si prostě zahrajete "roli kuřáka". Tímto tahem by si pomohla kultura, protože by ubylo barů a hospod a přibylo divadel. Ve dveřích byste dostali svou roli - napříkad kouřící štamgast číslo 29. Každý den by se pak improvizované divadlo opakovalo, jen herci by se měnili. Protože moderní umění je hlavně o myšlence, kostýmy by nikdo pochopitelně neřešil. 

Prodej tabáku a alkoholu - další novinky

Součástí protikuřáckého zákona je i omezení prodeje tabákových výrobků a alkoholu. Například prodejní automaty bude možné provozovat, jen pokud je jasné, že prodejce dokáže zamezit tomu, aby nakupovaly děti mladší 18 let. To stejné platí pro internetové obchody. Oboje je přitom takřka nemožné - jak kontrolovat věk přes internet?

Alkohol se pro změnu nebude smět prodávat na akcích, kterých se účastní převážně děti. Při sportovních akcích zase bude přípustné pouze pivo a víno. K úplnému krachu některých podniků, by pak mohl vést zákaz prodeje alkoholu osobám "zjevně ovlivněných alkoholem nebo jinou návykovou látkou".