Voda v sadském jezeře už není zelená. Proč je ale stále koupání na vlastní nebezpečí?

Takhle vypadá srovnání vody před měsícem a nyní. Celkem rozdíl.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Těžké chvíle si prožilo jezero v Sadské během letošních prázdnin. Voda začala postupně zelenat a přestala být vhodná pro koupání. Díky dešťům se ale stav postupně zlepšil a kvalita se vrací. Proč ale je koupání stále jen na vlastní nebezpečí?

Jezero v Sadské bylo vždy lákadlem, a to hlavně proto, že tu byla čistá voda, která doslova lákala k tomu, aby se člověk svlékl a hupsnul do ní. Letos se ale tohle změnilo a jednu dobu voda začala dokonce připomínat pohádkový "rybník Brčálník".

Voda působila jako obarvená

Letošní léto vodě v jezeře moc nepřálo. Jedno z prázdninových měření dokonce ukázalo opravdu velmi špatné parametry co se sinic a čistoty týče. Kvalita vody se jednoduše během léta výrazně zhoršila a město dokonce vydalo i prohlášení. "Došlo k výraznému zhoršení kvality vody a nárůstu sinic, které mohou ohrozit zdraví," varoval místostarosta města Václav Frank během letošních prázdnin.

"Bohužel, už se v tom nedá koupat. Voda je úplně zelená, jako kdyby byla obarvená! Opravdu hrozné. Pryč jsou ty časy, kdy bývala blankytně modrá," popsala svou zkušenost s koupáním před měsícem Blanka Toušková na Facebooku.

Momentální situace už tak dramatická není a vypadá to, že ve druhé polovině měsíce srpna se už pomalu začíná vše vracet do normálu. 

O tom, že kvalita vody již začíná být lepší, jsme mluvili i se starostou Milan Dokoupilem. "Už je to daleko lepší, pomohly tomu především vydatné deště. Samozřejmě to pořád není průzračné, ale žádný brčálník to není."

Koupání na místím jezeře je ale stále pouze na vlastní nebezpečí. "Oficiálně by se tu koupat nikdo neměl," podotkl Dokoupil. Důvod je v tomto případě prostý. Jezero je totiž stále vedeno jako důlní voda. Město ovšem pracuje na tom, aby prostor jezera Sadská byl vyjmut z podobné kategorie a vodní plocha mohla oficiálně sloužit k rekreačním účelům.

Co jezero v Sadské nabízí?

Pokud se lidé z okolních vesnic, obcí, ale i měst chtějí někde koupat, pak ve většině volí právě jezero v Sadské. Důvodem je pravděpodobně fakt, že na místě je opravdu možnost velkého vyžití, ale i relaxu.

K dispozici je písečná pláž s lehátky, občerstvení s darem, vodní atrakce jako trampolína, přírodní skluzavka, šlapadla, kajaky nebo paddleboardy, vše navíc za velmi atraktivní ceny, což často naláká i obyvatele nedaleké Prahy, kteří zase tolik možností na přírodní koupání nemají.