Kouřimská ulice v Kolíně se pomalu propadá. Rekonstrukce je nevyhnutelná

Kouřimská ulice patří do historického centra města? Podívejte se do fotogalerie na další její snímky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je opravdu ve velmi špatném stavu a potřebuje nutně rekonstrukci. Kouřimská ulice trpí díky staré kanalizaci a jelikož se nachází v samotném historickém centru města, jedná se samozřejmě o nepříjemný problém. Jak situaci vnímá radnice a jaké kroky hodlá podniknout?

V Kolíně se něco opravuje nepřetržitě, radnice se totiž snaží vychytat všechna hluchá místa a město co nejdříve dostat do takové formy, že v něm bude pro obyvatele ctí žít a pro turisty příjemné přebývat.

Kouřímská ulice je samotném srdci města, tudíž velmi důležitou ulicí. Její stav kolínskou radnici trápí, ale určitě před ním nezavírá oči. "S tou ulicí rozhodně počítáme, v letošním roce byla investiční akce připravena, vyhlášena, nicméně jsme neobdrželi nabídku na realizaci," vysvětlil nám místostarosta Tomáš Růžička, proč ještě akce na její záchranu nezapočala.

Hlavním důvodem je podle Růžičky absence volných kapacit dotčených firem i časovost podzimního počasí. "Projekt již máme hotový a vyhlašujeme výběrové řízení znovu," popsal další kroky další místostarosta Michael Kašpar.

Problémová je hlavně kanalizace

Ta je take hlavním předmětem investice a týká se především části Kouřimské ulice od Karlova náměstí až cca 10 metrů a křižovatku s ulicí Karolíny Světlé. "Chceme, aby investice proběhla na jaře 2018 podle klimatických podmínek," uvedl Růžička, kdy by radnice ráda s rekonstrukcí započala.

Projekt počítá s cenou okolo 6 milionů korun, veřejná soutěž by se ale měla postarat o snížení totoho obnosu.
 

Růžička si ale zároveň vědom složitosti dopravně inženýrského opatření, které bude předkládat zhotovitel a i z tohoto důvodu by podle jeho slov nebylo dobré investiční akci jakkoliv uspěchat. "Předpokládáme, že k naší investicí se připojí Vodohospodářské sdružení, které provede rekonstrukci vodovodního řadu," vysvětlil 2. místostarosta města.

Současně s rekonstrukcí kanalizace budou opraveny chodníky, vyměněno veřejné osvětlení a upraveny čtyři zelené ostrůvky. Současně chceme vybudovat novou kanalizační přípojku k č.p. 9, které je v majetku města. Součástí této budovy jsou prostory pronajaté provozovateli restaurace a v horní části má město situované byty.