Černá růže se blíží. Vizualizace je fascinující, radnice ale dává od všeho ruce pryč

Černá růže je bezesporu zajímavým projektem. Detailní smínky vizualizace najdete v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Již od začátku se radnice vzdává jakéhokoliv komentování kolem projektu Černé růže, který se blíží a brzy nejspíše začne být realitou. Najdou se jak odpůrci, tak i fanouškové. Jak by měla stavba vypadat a zapadá do konceptu lokality?

Vyroste snad v Poděbradech pomyslná architektonická brána do centra města? No, možná to nebude trvat dlouho a podobné spekulace naberou reálné rozměry. Připravuje se totiž projekt Černé růže, což má být polyfunkční dům, který vyroste v proluce naproti Bílé růži.

K čemu má stavba sloužit?

Zatím celý projekt vstupuje do územního řízení vedeného stavebním úřadem. "Vstupní podlaží a suterén mají sloužit jako obchody, 2. a 3. patro poté jako kanceláře a mezonetový byt. Opticky se jedná o 2 obdobné budovy s 3 nadzemními podlažími a sedlovou střechou, tedy o 2sedlové střechy," informují neoficiální facebookové stránky města.

Není to poprvé, kdy se v Poděbradech staví nebo bude stavět něco, s čím radnice nic neudělá. "Mimo památkovou zónu se například postavil hotel, u kterého byla barevně neodpovídající fasáda. Bohužel opět nebyla šance cokoliv ovlivnit. V tomto případě jsme mohli pouze nevěřícně kroutit hlavou," smutně podotkl starosta. 

Bližší část domu k silnici má být kryta transparentním obalem temné barvy s elementárními posuvnými dílci. Opakem ale na druhou stranu bude stabilní a rozvážná bílá část domu s hlazenou fasádou.

Řešení vychází ze dvou důvodů. Tím prvním je snaha oba domy odlišit a vyhnout se tak ploché monokultuře dvou přilehlých domů a také se chce vytvořit protipól restauraci Bílá růže. Oba domy tak v záměru vytváří pomyslný dialog staré a nové zástavby při vstupu do města a mohou se tak stát i vstupní branou.

Radnice s projektem nemá a nechce mít nic společného

Opakovaně jsme kontaktovali poděbradskou radnici s prosbou o jejich názor a možnosti zásahu do projektu. Bohužel to vypadá, že se na dané téma nechtějí bavit. "O tomto projektu nemáme žádné informace," podala nám hodně skromné vyjádření vedoucí odboru starosty města Poděbrady Lenka Hotovcová.

Před časem jsme Černou růži řešili i se starostou města. "Za sebe můžu říct, že když se prostor zastaví, tak to bude jen dobře. V principu je to bezesporu zajímavý projekt," sdělil nám Ladislav Langr, nicméně také nám sdělil, že se vše nachází na soukromém pozemku a ovlivnit tak mohou pouze přilehlé komunikace. Žádná pravomoc jim zásah nepovoluje a pokud splní podmínky státní správy, pak se stavbou nic město neudělá.

Projekt tak trochu rozdělil obyvatelstvo, které se stavbou ale spíše nesouhlasí. "To si někdo jako vážně myslí, že to tam zapadá? To si opravdu nemyslím. Je více než nad slunce jasné, že tady jde čistě o peníze," sdělila svůj názor Taťána Zimanová Vodičková na jedné z facebookových diskuzí.

Na druhé straně Milan Louč je zase příznivcem projektu. "Je to jenom vizualizace, ale vlastně mě překvapuje, že někoho takový dům tolik pohoršuje. Normální moderní barák, jakých se dnes staví stovky. Poděbrady potřebují i kvalitní soudobou architekturu (jakkoliv je to věc hodně subjektivní), ta mi tu obecně dost chybí," podpořil svůj názor i vysvětlením.

Tak uvidíme, co nakonec v Poděbradech vyroste. Vizualizace slibuje modernu. Každopádně jedno je jisté, i kdyby město stokrát chtělo, něčemu podobnému nezabrání a podobně na tom jsou i obyvatelé.