V Nymburku se předávala městská vyznamenání. Oceněn byl i zpěvák Vladimír Mišík

Takhle krásně nymburští lvi vypadají
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Tento týden znamenal v Nymburku opravdu mimořádnou slavnostní akci. Ve městě totiž byla předávána významná ocenění, a to přímo na radnici. Komu byla udělena a za co byli vybráni odměnění?

Ve městě se udělují dvě ocenění. Vyznamenání Nymburský lev II. třídy uděluje rada města Nymburk, vyznamenání Nymburský lev III. třídy zase samotný starosta města, tudíž v letošním roce to byl Pavel Fojtík.

Lvy druhé třidy získal zdravotník, policista, sportovní letec a zpěvák

Nejvýznamnějším držitelem tohoto ocenění je bezesporu zpěvák Vladimír Mišík. "Panu Mišíkovi byl předán lev již v předstihu, a to 15. října přímo na pódiu prostřednictvím starosty Fojtíka," podotýká tiskový mluvčí města Petr Černohous, přičemž doplňuje, že ho obdržel k příležitosti svých 70. narozenin.

Dalším důvodem udělení byla skutečnost, že kapela ETC byla založena před 44 roky právě v Nymburku. Podle hudebníka je Nymburk město, kde ETC vyloudilo první kultivované nebo méně kultivované tóny.

Město Nymburk udělilo od 28. 10. 1998, kdy byla vyznamenání předávána poprvé, některého ze Lvů 188 osobnostem a 17 organizacím, celkem tedy 192 Lvů. Čestných občanů je městem evidováno celkem 22.

Ocenění se dočkal také Oldřich Syrový, a to za významné zásluhy o rozvoj sportovního letectví na Nymbursku. Průkopník létání na Nymbursku byl později i náčelník Aeroklubu  a konstruktér speciálních jízdních kol – např. kapotovaného "Dálníka", na kterém jezdil po Nymburku a okolí, oslavil v letošním roce 90. narozeniny.

MUDr. Arnošť Václavíček zase dostal Nymburského lva za svůj významný přínos v rámci budování moderní zdravotnické péče ve městě. Rodák z Nymburka vystudoval medicínu a postupně vystřídal profese, jako je primář interního oddělení v Rumburku, soukromý praktický lékař nebo také přimář interny přímo v nymburské nemocnici. V současnosti působí jako ambulantní diabetolog a také zástupce ředitele, podporuje ale také mladé lékaře.

Oceněn byl také ppor. Petr Růžička, a to za příkladnou dlouholetou práci pro Policii ČR a zásluhy o výchovu desítek kriminalistických techniků. U policie pracuje již od roku 1972. V současnosti je zařazen jako vedoucí oddělení kriminalistických techniků služby kriminální policie a vyšetřování, služební poměr u policie ukončí k 31. prosince 2017, a to z důvodu dovršení věkové hranice stanovené služebním zákonem.

"Pan Růžička je srdcař, který během své kariéry vychoval desítky kriminalistických techniků a vždy byl vzorem pro své spolupracovníky, a to nejen jako policista, ale i jako morální a etická autorita v profesním i osobním životě," popisuje jeho osobnost Černohous.

Starosta udělil dvojici Nymburských lvů

Prvním byla obdarována paní Marie Bláhová, a to za dlouholetou vynikající pdegogickou činnost v oboru hry na příčnou flétnu. Vyučuje na ZUŠ B. M. Černohorského v Nymburku od roku 1994. Během let dosáhla vynikajících výsledků ve výuce hry na příčnou létnu a v komorní hře příčných fléten. Připravila řadu svých žáků ke studiu na konzervatoři, z nichž někteří již vyučují na ZUŠ nejen v Nymburku. Pravidelně se se svými žáky zúčastňuje krajských a celostátních soutěží, kde se umisťují na předních místech.

Lva si vysloužil také plk. Ing. Luděk Turek za dlouholetou a především spolehlivou spolupráci při prohlubování bezpečnostní situace ve městě především v souvislosti s požární ochranou na úseku prevence a represe. Od roku 2012 zastává funkci ředitele Územního odboru Nymburk  HZS Středočeského kraje.