Motorovky a praskání dřeva. Nymburské náměstí dostává novou tvář

Náměstí Přemyslovců přichází o zeleň, budoucí vizualizace ale bude stát za to. Pokračujte ve fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Náměstí Přemyslovců by se mělo do budoucna rapidně změnit. První kroky se k tomu přibližují již v těchto dnech. Revitalizuje se totiž výsadba nové zeleně a konečný výsledek by měl být minimálně pro oko hodně atraktivní. Jaký typ zeleně se na náměstí objeví a proč vlastně současná zeleň jde k zemi?

Nový týden odstartoval na nymburském náměstí Přemyslovců jak se sluší a patří - prací. Zvuky motorových pil dávají najevo poměrně jasnou zprávu - mění se zeleň a bude se pomalu vysazovat nová a podle všeho také atraktivnější. Celkově by mělo v následujícím období dojít k razantní proměně náměstí - na vizualizaci se podívejte do naší fotogalerie.

Jehličnaté stromy a keře před bývalým domem Cíl již byly pokáceny a během včerejšího dne nahrazeny novými stromy, tentokrát listnatými. "Přestárlé a nehodící se stromy na severní straně náměstí jsou nahrazovány novou zelení. Tato zeleň se často jevila jako zanedbaná a značně ubírala na atraktivitě území, nelákala k zastavení, posezení ani odpočinku," vysvětluje důvody revitalizace tiskový mluvčí nymburské radnice Petr Černohous.

Nymburk hledá vánoční strom

Město se obrací se žádostí na veřejnost, žádá o darování vánočního stromu, který bude v období adventu zdobit náměstí Přemyslovců. Požadují pravidelně rostlý strom s výškou minimálně 10 metrů a také dobrým přístupem pro těžkou techniku, která zajistí převoz.

Do každého ze tří záhonu je navržen jeden listnatý strom, bude se jednat o javor mleč, který bude mít vysoko nasazenou korunu, což umožní lidem průhledy náměstí a celkově by to mělo zatraktivnit prostor. Velikost sázené sazenice je 4-5 metrů. V těchto podmínkách by ale podobný strom mohl ve finále vyrůst až do výšky asi 15-18 metrů, a to za 90 let.

Do každého ze tří záhonů je navržen jeden listnatý strom, javor mléč, s vysoko nasazenou korunou, což umožní lidem průhledy náměstím a zatraktivní celý prostor. Velikost sázené sazenice je okolo 4-5 m a v těchto podmínkách může být finální výška stromu za 90 let asi 15–18 m

Stromy to nekončí

Revitalizace náměstí nebude pouze o stromech před obchodním domem. V každém záhonu budou také trvalkové výsadby s dosadbou cibulovin, například narcisy, tulipány, sněženky, krokusy, kakosty, denivky, bohyšky, kontryhel nebo bergénie. "Chceme, aby se co nejvíce prodloužila doba kvetení v průběhu roku a celý prostor získal na atraktivitě," vysvětluje Černohous.

Aby do sebe vše zapadalo ještě více, počítá se po Novém roce také s vylepšení relaxačních podmínek pro návštěvníky centra města. “U každého záhonu budou po obou stranách lavičky, které by měly sloužit k odpočinku a posezení ve stínu stromů,” vysvětluje záměr radnice Petr Černohous. V tomto ohledu se ještě konzultuje s památkáři finální vzhled laviček, nicméně nejspíše půjde o typ, který je již využit v jiných částech náměstí.

"Trošku jsem byla v šoku, když jsem viděla, jak jdou stromy k zemi, počkám si ale, co tam bude nového, a uvidíme," uvedla Marie Strašáková v jedné z facebookových diskuzí. Vzhledem k nedávné vichřici se ale obměna zeleně v přestárlé verzi jeví poměrně logickým krokem, který by mohl do budoucna minimalizovat rizika svévolných pádů a zlomů stromů, které již dosluhují.

Klíčová slova: