Poděbrady mají nové hřiště: Lidem však vadí, že je přímo pod stromy

Hřiště v Poděbradech je z akátového dřeva a celé v přírodním módu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stavba venkovního hřiště na Labském nábřeží se pomalu chýlí ke konci. Toho si všimli i poděbradští obyvatelé a pomalu přichází se svými názory. Chválu podle českého zvyku střídá i kritika. Nebo to není jen rýpání a námitky mají opravdu smysl?

Nové hřiště bude slavnostně na Labském nábřeží otevřeno 22. listopadu v 9:00. Na místě budou nejen zástupci investora Nadace ČEZ, ale také vedení města a zástupce dodavatele Hřiště hrou s.r.o. Samozřejmě nebudou chybět ani děti, které si hřiště s devíti hracími prvky vyzkouší. Tolik k základním zpravodajským informacím. Teď se však na hřiště podívejme poněkud blíže.

Nevzbuzuje totiž pouze pozitivní reakce, jak by se dalo předpokládat. Některým lidem totiž dělá problém, že jinak klidné místo zaplní desítky hlučných ratolestí, kritizováno je také jeho umístění přímo pod stromy.

"Dobré hřiště v dobré lokalitě. Mě osobně udivuje, že někdo nechal postavit hřiště pod starými vzrostlými stromy. Nejsem si proto jistá, že je to pravé a hlavně bezpečné místo," vyrukovala se svým názorem Zuzana Kroupová na facebookových stránkách Město Poděbrady.

Místo bylo vybíráno velmi pečlivě

V původním plánu bylo vytipována lokalita v lázeňském parku. "Bylo to z důvodu dochozí vzdálenosti od mateřských škol, které jsou v okolí. Z důvodu již nyní zvýšené koncerteaci dětí v části C lázeňského parku a po domluvě s architektem parku jsme ale tento prostor opustili," popisuje původní plány místostarosta města Ivan Uhlíř.

Dodavatelem stavby je firma Hřiště hrou s.r.o. Celková výše investice činí 970 tis. Kč, hodně ale městu ušetřila grantová podpora Oranžové hřiště ČEZ, která činí 873 tisíc Kč.

Ten nám také sdělil, že nejbližším místem, které splňovalo podmínky pro umístění dětského hřiště, byla již v minulosti vybrána právě lokalita na Labském nábřeží. K realizaci ale tenkrát nedošlo z důvodu nepohody s majitelem pozemku, což je povodí Labe. "Začali jsme s ním ale jednat znovu a podařilo se nám zmíněný předmětný pozemek vykoupit," vysvětluje Uhlíř.

Z jeho slov plyne, že se jedná o místo, které naopak nejméně provozem hřiště bude zatěžovat samotné okolí a také si je jistý bezpečností. "Umístění pod stromy nepřinese větší riziko, než je v současné době. Do uvedeného prostoru si děti beztak chodí hrát v rámci vycházek MŠ. V létě navíc poskytne chládek a bude tak sloužit i za parných dní," uvádí poděbradský místostarosta. Hřiště navíc přímo nesousedí s obytnou zástavbou, jelikož je pod zadním trakrem dvora budovy ČEZu.

Město chtělo vybudovat a vybavit hřiště trochu jinak, než jsou stávající ve městě. To na Labském nábřeží je proto celé v přírodním materiálu a pro různé věkové kategorie. Využilo se masivního akátového dřeva.

Podle vyjádření starosty města Ladislava Langra se navíc přímo v lokalitě provádí pravidelný ořez stromů a dohled nad stavem zeleně je obecně po celém městě prováděn během celého roku.

Převažují prý pozitivní reakce

I když se město setkalo i s kritikou, zejména pak na sociálních sítích, převažují kladné reakce na nové hřiště na Labském nábřeží. "Osobně jsem již zaznamenal mnoho pozitivních ohlasů od maminek, které se těší, až po otevření budou moci hřiště se svými dětmi užívat. A že se někomu něco nového nelíbí, je běžným zvykem," dodává Ivan Uhlíř.