Zima se blíží a bezdomovci hledají přístřeší. Jak se o ně města postarají?

Zima se blíží a bezdomovci hledají přístřeší. Jak se o ně postarají města? Mají jim co nabídnout?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nebude dlouho trvat a zima ukáže svoji pravou tvář. Až začne mrznout, lidem bez střechy nad hlavou nastanou krušné chvíle. Mají města pro tyto případy zajištěné ubytování pro bezdomovce?

Pomocnou ruku dokáží podat bezdomovcům už v každém okresním městě. Možností je více, někde fungují přímo pod městy centra, kde se mohou nešťastníci ubytovat, jinde provozují podobná zařízení jiné organizace.

V Berouně podá pomocnou ruku Farní charita

Například v Berouně se bezdomovcům věnuje především místní Farní charita. "Ta pro ně provozuje nejen denní stacionář, ale i Azylový dům svatého Josefa. Současně v součinnosti s městem se pro ně v zimním období ve velkých mrazech zprovozňuje takzvaná Teplá židle, kdy mohou v denním stacionáři přečkat v tuhých mrazech i noc," popsala, jak funguje pomoc podobným lidem v Berouně, mluvčí radnice Petra Lišková.

Český červený kříž navazuje na své předchůdce - na Vlastenecký pomocný spolek pro Království české, který byl založen 5. září 1868 jako 13. národní společnost Červeného kříže na světě, a na Československý červený kříž, který byl založen 6. února 1919. Český červený kříž vznikl rozdělením ČSČK jako jeho nástupnická organizace v ČR.

V Kladně se mohou bezdomovci vykoupat

V Kladně má Městská policie Kladno přehled o tom, kde se bezdomovci zdržují, a každý den je hlídky kontrolují, ve dne i v noci. Při této činnosti městu hodně pomáhají také asistenti prevence kriminality.

"Každý rok zajišťuje Český červený kříž Kladno (ČČK) a Městská policie Kladno opatření, která ulehčí přežití zimních měsíců lidem bez domova. Tato opatření jsou však závislá na teplotách. V rámci opatření Teplá židle zajišťují pro potřebné, pokud spadnou teploty k mínus 10 stupňům, každý den od 20 do 6 hodin mají lidé bez domova možnost pobytu v zařízení ČČK, kde mají možnost se vykoupat a převléct do čistého prádla, dostanou teplý nápoj a teplé jídlo. V zařízení mohou i přespat. Vše mají zdarma," sdělila Lenka Růžková z městského úřadu. Bez závislosti na venkovní teplotě je pak každé úterý a čtvrtek od 9 do 12 hodin v objektu ČČK možnost koupání a převlečení do čistého prádla pro lidi bez domova.

Podmínkou je absence alkoholu a drog

"Pro případy nutné péče jsou připraveni pracovníci ČČK každý den v prostorách Centra Kročehlavy poskytnout oblečení a teplé nápoje," dodala Lenka Růžková. Podmínkou pro poskytování těchto služeb je samozřejmě fakt, že klienti nesmí být pod vlivem alkoholu a drog. To je ostatně podmínkou i v jiných městech a jejich noclehárnách a podobných zařízeních.

Za loňskou zimu podle Růžkové museli strážníci z těchto důvodů vykázat pouze dvě osoby. A jak vypadá v praxi pomoc? Člověk přijde na příjem, vyfasuje čisté oblečení a pytel, do kterého po osprchování dá špinavé věci, oblékne se do čistého. Dále dostane jídlo a čaj. Poté se může přesunout do místnosti, kde je puštěná televize.

V Příbrami je noclehárna plná

V Příbrami letos v létě zprovoznila radnice nové nízkoprahové denní centrum a noclehárnu pro lidi bez domova. Služby nízkoprahového centra a noclehárny nejsou ale zdarma. Poplatek za přenocování a lůžko je 40 korun, za vyprání prádla 20 korun, polévka nebo osobní hygiena stojí 10 korun. Vedení města před otevřením centra mluvilo o tom, že ti, kteří budou chtít služeb využít a budou bez finančních prostředků, si budou moci pobyt odpracovat. Centrum sociálních služeb Příbram, pod které noclehárna spadá, má vypracovaný systém kreditů. Klienti kredity získají za pracovní činnost třeba v technických službách a pak kredity vymění za služby centra.

Momentálně je kapacita noclehárny na Rynečku zaplněná. Obsazeno je všech 24 lůžek. Vydělat si na noclech či jinou službu centra využívá jen 20 procent klientů. Zdarma je tady podobně jako v jiných městech takzvaná Teplá židle.

Centrum je z obytných kontejnerů

Nový objekt byl vystavěn z jednotlivých modulů, respektive obytných kontejnerů. „Součástí zařízení je pobytová místnost denního centra a také noclehárna s kapacitou 24 lůžek. Ti, kteří nebudou mít peníze na zaplacení noclehu, mohou přenocovat na takzvaných Teplých židlích,“ vysvětlila místostarostka města Příbram Alena Ženíšková už před časem s tím, že těchto míst je celkem pět. Samotné místnosti pro přespání jsou vybaveny jen nejnutnějším zařízením – palandami, přistýlkami a nouzovým osvětlením.