Zahájení adventu: Některá města lákají na známé tváře, jinde na kolotoče či na peklo

Blíží se zahájení adventu. Některá města to pojala v rámci tradic, jinde lákají na známé tváře nebo pestrý program s překvapením
Zobrazit fotogalerii (4)
 

První adventní neděle se blíží a s tím je spojené i rozsvícení stromků na náměstích. Radnice lákají na zahájení adventu mnoha způsoby. Ve svátečním čase se tak někde objeví kolotoč, jinde známá zpěvačka. V Praze uvidí návštěvníci bohužel i policisty ozbrojené samopaly.

Adventní čas je obdobím zklidnění a rozjímání. Dříve to byla doba postní, kdy byly zakázány zábavy, tanec a zpěv. To nyní rozhodně neplatí a tohle období tak nějak plynule navazuje na předvánoční šílenství, kdy se na nás hrne odevšad reklama a pocit, že Vánoce jsou jen o kupě dárků pod stromečkem.

V Praze budou hlídkovat ozbrojení policisté

Ale je to jen o nás, co si z toho vybereme a upřednostníme. Podobné je to s příchodem adventního období pořádaného městy. Někde program pojali víceméně v duchu českých tradic, jinde je tam špetka či více toho současného předvánočního shonu a komerce.

Do toho všeho zřejmě v některých městech a v Praze určitě uvidí návštěvníci trhů a akcí i policisty se samopaly. Někde budou i betonové zátarasy kvůli bezpečnosti. Bohužel, doba si to žádá a už od loňska platí v České republice první stupeň ohrožení. Policie zváží, jaká opatření přijmout na základě informací od krajských úředů, které jí musí předat seznam konaných akcí, kde se předpokládá větší množství lidí. V Česku dokonce pro takové případy funguje 180 prvosledových hlídek. Speciálně cvičení policisté by v případě potřeby měli zasáhnout do deseti minut.

Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti.

V Mladé Boleslavi bude i kolotoč

A jak oslaví zahájení adventu v některých městech kraje? V Mladé Boleslavi se celé město rozsvítí první adventní neděli 3. prosince v 17 hodin a na tamním Staroměstském náměstí se rozzáří vánoční strom. Veškerá výzdoba je kvůli vandalům pod dohledem kamerového systému. Součástí zahájení adventního období bude i betlém, stánek s občerstvením a pro nejmenší návštěvníky bude umístěn historický kolotoč, na němž se děti svezou za symbolickou cenu.

V Kladně lákají na Lucii Bílou

Téměř 11 metrů vysoká kavkazská jedle už zdobí Masarykovo náměstí v Benešově. Zrovna tak v Kladně na náměstí Starosty Pavla je už na svém místě vánoční kladenský strom splněných přání. Už v pátek 1. prosince se uskuteční jeho slavnostní rozsvícení se zpěvačkou Lucií Bílou. "Na stromku bude kromě ozdob kolem 230 přáníček dětí z dětských domovů v Kladně a okolí. Stejně jako v předchozích letech Ježíšek postupně přečte o Štědrém dni obsah všech obálek a přání hodným dětem jistě splní," uvedla mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

Také Husovo náměstí v Berouně zdobí od pondělí vánoční strom. Stejně jako v uplynulých letech to je vzrostlý smrk. Slavnostní rozsvícení se uskuteční v rámci adventního večera v neděli 3. prosince.

Příbram pojala zahájení adventu ve velkém stylu

Vánoční strom, jako symbol zahájení adventu, se slavnostně rozsvítí v Příbrami na náměstí T. G. Masaryka v sobotu 2. prosince. "Program je i letos koncipován na sobotu tak, aby si ho diváci mohli užít v poklidu, jak se k adventu sluší a patří. Program začne na náměstí TGM v 15 hodin, kdy vystoupí kapela Plzeňský mls. Hlavním hudebním hostem bude skupina CK Vokal. Během odpoledne a podvečera se kromě zpívání koled a vyprávění vánočních příběhů budou na jevišti předvádět také folklórní tance a kouzla, děti se naučí žonglovat v žonglérské školičce a mohou celé odpoledne tvořit v Ježíškově dílně, která bude otevřena i během bronzového a stříbrného víkendu na náměstí 17. listopadu," shrnula bohatý program mluvčí radnice Pavlína Svobodová. Rozsvícení stromu bude po slavnostním zahájení v 18.45 a večer na náměstí završí dvě projekce Živého betlému s videomappingovými a světelnými efekty.

Ježíškova pošta i dílna

I letos se děti mohou těšit na Ježíškovu dílnu během zahájení adventu na náměstí TGM, ale i o bronzové a stříbrné neděli na náměstí 17. listopadu. V dílničce si děti vyrobí dárek s vánoční tematikou. Chybět nebude ani Ježíškova pošta. Speciální červená schránka na dopisy pro Ježíška, do které mohou děti vhodit svůj dopis, bude v průběhu tohoto týdne instalována na náměstí 17. listopadu. Pro rodiče bude následně připravena „poštovní“ služba Dopis od Ježíška.

Peklo se na Nováku rozpoutá v neděli

Hned druhý den po zahájení adventu si Mikuláš, čerti a andělé dají sraz v příbramském rekreačním areálu Nový rybník. Bude to poprvé, kdy tento prostor ožije i v zimě. Odvážní se dostanou čertovskou stezkou přímo k Peklu s kouřícím kotlem plným voňavé polévky a v Ráji zase děti čeká Mikuláš, aby posoudil, kdo byl v průběhu roku hodný a kdo ne.