Kolik zaplatíte za půjčení lyží a jaká je nabídka skiareálů?

Jak se změnily podmínky v Mnichovicích?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Milovníci lyžování se konečně dočkali! Většina areálů už otevřela své brány, za pár dní napadne sníh dokonce i v nížinách. Jak jsou na tom půjčovny lyží u areálů ve Středočeském kraji, zdražovalo se? A jaká je vůbec nabídka, rozšířila se, nebo vše zůstalo při starém?

Půjčovny lyží, které jsou přímo u středočeských skiareálů, ponechaly stejné ceny jako v loňském roce. Některé z nich částečně rozšířily služby, například půjčovna lyží na Šibeničním vrchu oproti loňsku nabídku zdvojnásobila.

"Ceny jsou naprosto stejné a kapacitu půjčovny jsme zdvojnásobili, protože jsme zdvojnásobili kapacitu areálu," řekl provozovatel skiareálu Šibeniční vrch v Mnichovicích u Prahy Jan Zenkl. Z 90 procent podle něj převládají jednodenní nebo víkendové zápůjčky, dlouhodobější pronájem lyžařského vybavení volí jen asi deset procent zákazníků. "Často jde třeba o případy, kdy jedou děti na týden na hory. Pokud si u nás někdo půjčuje lyže na týden, tak má jeden den zdarma." Na Šibeničním vrchu funguje také lyžařská škola, ani ta nezdražila. 

Na Šibeničním vrchu zaplatíte za den za kompletní set (lyže, boty, hole, helma) 250 korun. Stejná cena je v nabídce v Mnichovicích.

Jak je na tom Monínec?

Stejné ceny udržely také obě půjčovny na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku. "Máme dvě půjčovny. Jednu pro veřejnost, ta je v dolní části areálu a provozuje ji soukromý podnikatel. A potom máme hotelovou půjčovnu. Obě zůstaly na stejných cenách co loni," poodhalil provozovatel skiareálu Jaroslav Krejčí. V areálu funguje také lyžařská škola, ta připravuje na příští rok novinku. "Bude se přidávat možnost hlídání dětí mezi lyžováním, zatím není místo, ale příští rok to už bude pro kohokoliv."

Velká půjčovna v dolní části Monínce podle něj zaznamenává nárůst dlouhodobých pronájmů. "Oni mají svou klientelu a řada z těch lidí si půjčuje sety na celou sezonu, od listopadu do března. Ono to stojí zhruba pět až sedm tisíc, takže je to výhodné, člověk má pěkné nové lyže a nemusí si kupovat nové lyže za 20 tisíc," doplnil Krejčí.

Půjčovny lyží ve středních Čechách, které nejsou přímo u sjezdovek, se snaží zaměřovat na dlouhodobé pronájmy. Při dlouhodobém pronájmu nabízejí výhodnější cenu, někde i další doplňkové služby, jako je například možnost zapůjčení střešního boxu, ve kterém lze lyže a hole odvézt. Řada půjčoven pak své služby zdražuje v období jarních prázdnin, a to řádově o stokoruny.