Nemají prostory pro děti ani lékaře, ve Všenorech přesto další výstavbu odmítají

Plán na zástavbu už existuje nějaký ten pátek
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Lidé ve Všenorech u Prahy budou v pátek a v sobotu v referendu rozhodovat o omezení další výstavby v obci. Iniciátoři hlasování ze sdružení Všenory 2020 chtějí zabránit případné masivní výstavbě v lokalitách Plzeňka a Krijcos.

Starosta obce Všenory Zdeněk Seidler potvrdil, že jde o jediné rozvojové plochy, kde by mohly vzniknout stavby pro občanskou vybavenost. "Snažím se být trochu nad tím. Je to přání občanů, musím ho respektovat. Díval jsem se na to z hlediska své více než desetileté působnosti tak, že by bylo vhodné, aby tu nějaké komerční plochy pro lidi vznikly," uvedl starosta.

Poukázal na to, že dětská a praktická lékařka nyní ordinují v budově školy, prostory školákům zabírá také kadeřnictví. Škola přitom zápasí s nedostatkem kapacity. Seidler si také moc nedokáže představit, že by na území dnešních hal a asfaltových ploch vznikaly rodinné domy.

Aby bylo referendum platné, musí se do něj zapojit aspoň 35 procent oprávněných voličů. Ve Všenorech tak musí hlasovat nejméně 490 z 1 400 oprávněných voličů. Výsledek bude závazný, když konkrétní odpověď označí nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

Nechceme vily nebo rodinné domy

Inciátoři referenda poukazují na to, že Všenory byly proslulé individuální zástavbou vilovou nebo rodinných domů. "Nechceme zkazit ráz obce. Chceme přiměřený stavební rozvoj v obci vzhledem k přírodním i historicky daným dispozičním podmínkám," uvedli na webových stránkách.

Lidé budou odpovídat na čtyři otázky. Vysloví se k tomu, zda si v lokalitě Plzeňka přejí ponechat louky mezi Všenory a Dobřichovicemi pro sportovně-rekreační využití. Druhá otázka se bude týkat toho, zda by se obec měla snažit, aby v části Plzeňky, kde jsou nyní rodinné domy, nemohly vzniknout vícepatrové bytové budovy.

Lidé budou odpovídat i na otázku, zda má obec učinit veškeré kroky k omezení případné výstavby pro bydlení také v areálu Krijcos. Poslední otázka bude zjišťovat názory na možné stavební regulace v lokalitách Plzeňka i Krijcos. Například maximální výška staveb v hřebeni by mohla být podle návrhu 12 metrů a domy by měly mít nejvýše dvě nadzemní podlaží.

Klíčová slova: