Druhé kolo voleb prezidenta ve středních Čechách vyhrál Drahoš

Drahoše podpořili Hilšer, Horáček, Fišer a další
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Vítězem druhého kola prezidentských voleb ve Středočeském kraji se stal akademik Jiří Drahoš, kterého volilo 53,03 procenta lidí. Současný prezident Miloš Zeman získal 46,96 procenta hlasů.

Ve středních Čechách sice Miloš Zeman skončil druhý, celkově ale funkci obhájil. K volebním urnám v regionu přišlo podle údajů Českého statistického úřadu 68,49 procenta lidí. To je více než v prvním kole, kdy byla účast 64,73 procenta.

Drahoš Zemanovi ve středních Čechách vrátil porážku z prvního kola. Před dvěma týdny Zemanovi odevzdalo hlas 34,16 procenta voličů, druhého Drahoše tehdy volilo 28,64 procenta lidí.

Bývalý předseda Akademie věd ve finále zvítězil také v Praze a Libereckém a Královéhradeckém kraji, v ostatních regionech dali voliči přednost současnému prezidentovi.

Kdo měl kde navrch?

Ve středních Čechách měl Drahoš navrch na Příbramsku, Berounsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Nymbursku a hlavně v okresech Praha-západ a Praha-východ, kde získal 68,02, respektive 64,29 procenta. Zeman měl největší podporu na Rakovnicku a Kutnohorsku, kde ho volilo 56,58, respektive 56,14 procenta lidí. Více hlasů než druhý z finalistů získal Zeman také na Kolínsku, Kladensku a Benešovsku. V prvním kole naopak Zeman vyhrál ve většině okresů, výjimkou byla jen oblast kolem Prahy.

V největším středočeském městě Kladně zvítězil dosavadní prezident s 52,82 procenta hlasů, prvenství mu tam patřilo i před dvěma týdny. Ve finále před pěti lety byl Zemanův volební zisk v Kladně o něco vyšší, tehdy získal 54,09 procenta.

Chtěli Zemanovu expozici

Staronový prezident uspěl také v rodném Kolíně. Hlas mu tam odevzdalo 53,86 procenta lidí, proti volbám před pěti lety si ale pohoršil. Tehdy v druhém kole dostal 58,37 procenta hlasů. Část voličů ztratil také v nedalekých Cerhenicích, kde je starostou Marek Semerád, jenž v minulosti přišel s myšlenkou zřídit Zemanovi v Kolíně expozici. Prezident ale tento nápad zavrhl. Zeman v Cerhenicích získal 58,97 procenta, při volbách v roce 2013 to bylo 67,62 procenta.

V historicky první přímé volbě hlavy státu v roce 2013 ve středních Čechách vyhrál v prvním kole Karel Schwarzenberg s 26,09 procenta hlasů a ve druhém zvítězil Zeman s 50,95 procenta. Volební účast byla v prvním kole 63,96 procenta a ve druhém 60,67 procent.

Zeman Drahoše porazil například i v Sýkořici na Rakovnicku, kde na zámku Dřevíč bydlí čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Současného prezidenta tam volilo 56,69 procenta. Před pěti lety tam dostal 41,05 procenta a skončil druhý za Schwarzenbergem.

V Lánech na Kladensku, kde má sídlo hlava státu, naopak vyhrál stejně jako v prvním kole Drahoš. Hlas mu odevzdalo 56,65 procenta lidí. Před pěti lety v Lánech nad Zemanem těsně zvítězil Schwarzenberg. Drahoš byl úspěšný i ve Zduchovicích na Příbramsku, kde má rekreační chatu. Dostal tam 65,85 procenta hlasů. Finále volby hlavy státu před pěti lety ve Zduchovicích přitom patřilo Zemanovi, který tehdy získal 61,58 procenta.

Klíčová slova: