Co bude dál? Squatteři opustili usedlost Šatovka, policie už je zadržela

Policie už případ řeší jako trestný čin
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Squatteři, kteří v pátek večer obsadili usedlost Šatovka v Praze 6, opustili střechu budovy. Policie je zadržela, budou převezeni na služebnu. Potvrdil to jak jeden z aktivistů zapojených do protestu, tak i policejní mluvčí Jan Daněk.

Už v pondělí Šatovku opustili tři lidé, kteří jsou nyní obviněni z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru, v úterý z domu odešel další muž, kterého také zadržela policie. Aktivistům hrozí až dva roky vězení. "Moc je to netěší, ale nakonec usoudili, že jdou dolů. Myslím, že na problém poukázali dost a teď má smysl bojovat někde venku," řekl aktivista, který ve středu vyčkával u budovy.

Squatteři tvrdí, že prostory poslední léta plní "zatuchlina nesplněných slibů". Proti těmto tvrzením se ohradilo vedení spolku Šárecké údolí, squatteři podle něj přistupují k problému s usedlostí silově a autoritářsky.

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Jednala s nimi policie i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Nabídl squatterům, že situaci kolem domu projedná 23. února zastupitelstvo. Poté z budovy někteří squatteři odešli, další ale zůstali na střeše budovy. Kolář později uvedl, že squatteři, kteří i po jeho nabídce budovu neopustili, nemají o další jednání zájem. Podle aktivistů starosta vyjednávání utnul. 

Policisté je odvezli na služebnu

Podle Daňka budou dnes zadržení aktivisté převezeni na policejní služebnu. "Tam s nimi budou prováděny úkony trestního řízení, bude to zkrácené přípravné řízení pro podezření z trestného činu," řekl mluvčí. Squatteři v prohlášení na internetu uvedli, že chtějí v usedlosti vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk.

Představitelé městské části tvrdí, že jejich plány s budovou brzdí nutná změna územního plánu, na kterou čekají už sedmým rokem. Kvůli tomu podle nich nebyla rekonstrukce dosud zahájena. Radnice chce v Šatovce vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory. Kolem budovy by v zahradě měly vyrůst menší domky, které by sloužily trvalému bydlení starších lidí.

Klíčová slova: