Starosta Kolář: Poliklinika Pod Marjánkou nám možná spadne na hlavu

Osud polikliniky je nejasný, lékaři se bouří
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velké komplikace čekají radnici Prahy 6, která měla v plánu rekonstruovat Polikliniku Pod Marjánkou. Objekt už dlouhé roky chátrá a je docela možné, že se to v dohledné době nezmění. Ministerstvo kultury totiž polikliniku prohlásilo za nemovitou kulturní památku. 

V Praze 6 se otázka rekonstrukce polikliniky v poslední době řeší. Části doktorů, kteří mají v objektu pronajaté ordinace, se nelíbí pomalý postup oprav a nedostatečná komunikace ze strany radnice. Nesouhlasí také s plánem rozšířit polikliniku o léčebnu dlouhodobě nemocných.

Opozice radnici kritizuje, ta to odmítá

Vedení Prahy 6 od počátku říká, že zdržení oprav je z velké části dáno památkovou ochranou. Opozice naopak tvrdí, že opravovat se může začít v podstatě hned. Místostarosta Jaromír Vaculík (TOP 09) v minulosti uvedl, že magistrátní památkáři předběžně s projektem celkové rekonstrukce souhlasili. Zatím v objektu loni začala rekonstrukce výtahů.

Protože je prý prohlášení za kulturní památku velmi obecné, aby radnice zjistila, na co přesně se památková ochrana vztahuje, musí se chtě nechtě odvolat znovu. To znamená v ideálním případě další půlrok čekání. 

Podle Prahy 6 opětovné prohlášení budovy kulturní památkou bude znamenat zdržení. "Samospráva je takovými rozhodnutími doslova paralyzována. Právníci sice s oblibou říkají - co se vleče, neuteče. Možná nám to ale mezitím spadne na hlavu, dodávám já. Protože má rozhodnutí ministerstva kultury velmi nejednoznačný výklad, musíme se bohužel opět odvolat, abychom zjistili, co vše je chráněno – zda je to zábradlí, kliky, okna nebo dlaždičky," má jasno starosta šesté městské části Ondřej Kolář.

Roky nečinnosti se podepisují

Ministerstvo už jednou polikliniku za památku prohlásilo, proti tomu se ovšem radnice odvolala a ministr kultury rozhodnutí o památce zrušil. Nyní, po více než půl roce, ministerstvo kultury svoje rozhodnutí potvrdilo. "Že už má tento nyní chráněný objekt dávno vyměněná plastová okna, už asi nemá smysl ani dodávat. Čas ovšem letí a z měsíců se stávají roky. Roky nečinnosti, za kterou nemůže radnice, přestože občany zdlouhavost postupu samozřejmě nezajímá, a já jim naprosto rozumím," doplnil Kolář.

Městská část vlastní polikliniku od roku 2008. Spravuje ji společnost SNEO, kterou Praha 6 vlastní. Předloni převzala její správu od soukromé firmy, které vyplatila téměř 40 milionů korun, za což sklidila kritiku od opozičních zastupitelů. Případná dostavba pro umístění LDN bude stát kolem 100 milionů korun, plán zatím nemá potřebná povolení. Nový objekt by měl být napojen na současnou budovu, zvažuje se i varianta novostavby v sousedství polikliniky.