Vše nejlepší, Pepíci! Jméno Josef patří k nejčastějším českým jménům. Kolik jich je a kdo všechno vůbec dnes slaví?

Dnes - 19. 3. - slaví svátek Josef. A že jich je...
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Jméno Josef bylo oblíbené již před tisíci lety a stejně tak oblíbené je i dnes. Nabízí nespočet domácích variant, je rozšířeno v nejrůznějších podobách téměř po celém světě. Má starobylý původ, ale třeba i poměrně zajímavý výklad. A kolik je vůbec v Česku Pepíků?

Mužské křestní jméno Josef se u nás vyskytuje také ve variantě Jozef, která je typická pro slovenštinu. Ženskou variantou jména je Josefa, Josefína nebo Josefka. Domácími podobami jména jsou především Pepa, Pepík, Pepíček, také Pepan, Pepin, Pepino, Pepča, dále Jožka, Jožan, Jožánek, Jožínek, Joska, Jozífek aj.

Nejčastější jména v ČR: 
1. Jiří 296 090x
2. Jan 293 938x
3. Petr 272 135x
4. Jana 264 944x
5. Marie 260 526
6. Josef 211 117x 

Josefové jsou po celém světě

Jméno se v různých mutacích užívá takřka po celém světě. Anglickou a francouzskou variací jména je Joseph, zkráceně anglicky pak také Joe. Němčina jméno zná jako Jozef, častěji jako Joseph. Italská verze jména je Guiseppe, španělská či portugalská José. Polsky jméno zní Józef, rusky Iosif nebo třeba maďarsky József.

Od svatého Josefa až k herci Kemrovi nebo žokeji Váňovi

Nejstarším nositelem jména byl zřejmě izraelský patriarcha Josef (Josef Egyptský). Jméno nosil i svatý Josef, dle bible manžel Panny Marie, která byla matkou Ježíše Krista, Syna Božího. V historii najdeme nespočet dalších nositelů jména, mezi jinými například rakouského císaře Františka Josefa I., španělského krále Josefa I. Bonaparte, českého a římského krále Josefa I. Habsburského nebo Josefa II. 

Mezi významnými českými osobnostmi najdeme i malíře Josefa Ladu, Josefa Mánesa nebo Josefa Čapka, hudební skladatele Josefa Suka a Josefa Myslivečka, sochaře Josefa Malínského, architekta Josefa Zítka, básníka Josefa Kainara nebo spisovatele Josefa Škvoreckého. Jméno nosí i herci Josef Abrhám, Josef Kemr, Josef Somr, také slavný český žokej Josef Váňa.

Největší koncentrace Pepíků je ve středních a západních Čechách.

Původ a význam jména

Mužské křestní jméno Josef patří k nejužívanějším českým jménům. Snad ještě více než jméno samotné se u nás zažily jeho domácí varianty Pepa nebo Pepík. Josef je prastarým biblickým jménem, jehož původ je spojený s hebrejštinou. Pochází z hebrejského jména Jóséph, které dle židovské tradice nosil jeden z patriarchů izraelského národa, syn Jákoba. Jméno se z hebrejštiny překládá jako „Bůh ti dá (dítě)“, „Bůh ti dá následovatele“, „Bůh ti přidá“.

Kolik je v Česku "Pepíčků" a kde jich je nejvíc?

Jméno Josef nosí v Česku více než 211 tisíc lidí, ke konci roku 2017 to bylo přesně 211 117. Tímto počtem se Pepíci řadí na celkové šesté místo křesních jmen v ČR. Prvním je Jiří, druhým Jan a třetím Marie. 

Nejvíce Josefů je v Praze - téměř 16 tisíc - a kde je Pepíkem každý 86. občan, následně v Brně a Ostravě. Vůbec největší hustota "Pepíků" je ve středních a západních Čechách, například ve Světlé nad Sázavou, kde je Josefem každý 52. občan. "Přepepíkováno" je i Moravě ve Valašských Kloboukách, kde je Josefem dokonce každý 47. občan.

Tak Josefové, Jožkové, Pepíci, Pepíčci, vše nejlepší přejeme a užijte si dnešní den!