Vakcíny proti žloutence stále nejsou, hrozí v Česku další epidemie?

Vakcín proti žloutence je v Česku nedostatek...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Žloutenka v loňském roce nakazila stovky lidí v různých regionech po celé České republice. Nyní hrozí, že i letos budou podobná čísla, ne-li vyšší. Přispívá k tomu i nedostatek očkovacích vakcín, na které lidí čekají mnohdy už od listopadu loňského roku. Může za to vysoká poptávka, která převyšuje nabídku na evropském trhu.

"Mám recept v lékárně a přislíbeno, že až vakcína dorazí, ozvou se mi," říká čtyřicetiletá Jana ze středočeské Dobříše, která má doma dvanáctiletou dceru Natálii. "Termíny se stále posouvají, i když dítě mělo být přeočkováno už v lednu," dodává. Může za to nedostatek vakcín Havrix 720 Junior po celém republice, k dispozici není ani jiná alternativa.

U dětí není oproti dospělým tak jednoduché poznat žloutenku, chybí například typické zažloutnutí kůže.

Vloni ocemocnělo v ČR žloutenkou několik tisíc lidí

V loňském roce přitom vypukla žloutenková epidemie v řadě tuzemských regionů, intenzivní byla zejména v Brně, kde vloni onemocnělo více jak 500 lidí. Riziko onemocnění je větší zejména u dětí a lidí s oslabenou imunitou. Ti jsou následně mnohdy vyřazeni z běžného života na půl i tři čtvrtě roku. Žloutenka je nebezpečná u dětí i z toho důvodu, že ji není mnohdy lehké odhalit. "Často totiž chybí typické zažloutnutí pokožky jako u dospělých," říká Jan Kynčl ze Státního zdravotnického ústavu.

Výrobci upřednostňují jiné trhy

Kdy budou mít pacienti v jednotlivých lékárnách vakcíny k dispozici, není doposud jasné. Výrobce léku tvrdí, že dodávka téměř deseti tisíc kusů dorazila na české území minulý čtvrtek.
K výpadkům dodávek dochází v posledních letech stále častěji. Důvodem je stále převyšující poptávka nad nabídkou. Výrobní společnosti navíc upřednostňují větší evropské trhy. "Pokud například Německo odebírá 100 tisíc vakcín a Česko jen 10 tisíc, výrobci a distributoři upřednostní našeho západního souseda, kde je navíc vakcína rovněž dražší," říká epidemiolog Roman Prymula.

Výrobci a dodavatelé upřednostňují s dodávkami vakcín větší trhy, kde je mnohdy i cena vyšší.

Není lehké výpadkům zabránit

Státní ústav pro kontrolu léčiv uvedl ve svém vyjádření, že není jednoduché těmto výpadkům zabránit. "Výrobou vakcín se zabývá stále poměrně malé množství firem, takže pokud se třeba výroba a dodávka někdy pozdrží, není jednoduché ji nahradit."

Podobné výpadky dodávek se v minulosti vyskytly i u očkovacích látek proti tetanu nebo planým neštovicím.