Navštivte Mohelnici nad Jizerou. Uchvátí vás velkolepý románský kostel

Mohelnice se nachází v okrese Mladá Boleslav, a to asi 4 km od Mnichova Hradiště
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je sice opravdovou miniaturní obcí, žije tu totiž pouze 98 obyvatel a má rozlohu 2,67 km2, ale rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se tu totiž krásný románský kostel, který vás upoutá na první pohled.

Tato malá ves, která je situovaná na soutoku Jizery a Mohelky, je připomínaná ve 2. polovině 14. století. Může se ale pochlubit velice vzácnou památkou, kterou je románský tribunový kostel Panny Marie z konce 13. století. Kostel byl postaven z mohutných kamenných kvádrů, pseudorománský oltář je pak dílem šikovného Petra Buška ze Sychrova, postaral se o to v roce 1876.

Obci Mohelnice nad Jizerou náleží také její část Podhora. Nachází se v okrese Mladá Boleslav, a to asi 4 km od Mnichova Hradiště.

Jednolodní kostel má obdélný půdorys. Na jeho západní straně je hranolová věž, na východě pak přiléhá apsida, která je uvnitř sklenutá konchou. Na severní straně stojí pseudorománská předsíň, která byla dostavěná v rámci rekonstrukce v roce 1876.

Portál je umístěn k jihu společně se dvěma jednoduchými románskými okny. Při stavbě bylo využito řádkové zdivo velkého formátu. Zdi jsou vyzdobeny obloučkovým vlysem, na apsidě pak doplněny o lizény. Strop lodi kostela je plochý. Na západní straně lodi je tribuna podpírána dvěma oblouky.

Na pravidelném zdivu je prapodivný vystupující reliéf lidské hlavy - tato záhada dala vzniknout pověsti: "Údajně jde o hlavu Turkyně, kterou si jako svou paní přivedl z vojenského tažení do Turecka, kde padl do zajetí - mladý pán z protějšího hradu Zásadka."

Původní hrad

Na protějším břehu Jizery ční silueta zříceniny zámku Zásadka. Původní hrad z 15. století, z něhož se zachovaly zbytky zdí a příkopů, byl po roce 1560 přestavěn na pohodlnější renesanční zámecké sídlo. Objekt po požáru z roku 1790 zpustl. V blízkosti situovaný kopec nad Zásadkou je chráněný vypreparovaný čedičový suk Káčov (269 m) a patří k nejcennějším přírodním lokalitám v Pojizeří.

Obec leží v nadmořské výšce 232 m n. m. a jejím starostou je Jan Klouček.

Mohelnice nad Jizerou je celkově výchozím bodem do kraje zvaného Údolí říčky Mohelky. Právě Mohelka v tomto malebném kraji Podještědí vymodelovala svůj hluboký kaňon, jenž v Mohelnici nad Jizerou při soutoku Mohelky s Jizerou končí.

Doprava

Obcí prochází silnice II/277, která vede z Mnichova Hradiště do Českého Dubu. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Nejblíže obci je železniční stanice Mnichovo Hradiště, která je vzdálena 5 km a leží na trati 070 v úseku z Mladé Boleslavi do Turnova. V obci zastavují alespoň autobusové linky jedoucí do Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Českého Dubu, Lázní Kundratice nebo i jiných cílů.