Připomínka lidické tragédie. Nacistické vraždění nesmí být nikdy zapomenuto

Památník, který navždy tragédii připomíná
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stovky lidí se dnes sešly na pietě za obec Lidice, kterou před 76 lety vypálili nacisté. U společného hrobu zavražděných obyvatel položily věnce desítky delegací, mezi nimi zástupci ústavních institucí, politických stran, ambasád i různých spolků. Všichni se shodli na tom, že nacistické běsnění nesmí být nikdy zapomenuto.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v projevu řekl, že hrůzný čin nacistů je mementem pro budoucnost. Zdůraznil roli EU a NATO pro mír a bezpečnost. "Važme si z toho, že žijeme v Evropské unii, která je hlavním mírovým projektem. Važme si toho, že jsme členy NATO, které garantuje naši bezpečnost." Přítomnost zahraničích hostů podle něho svědčí o tom, že si společnost uvědomuje, že ve světě se dodnes stávají podobné události. "Tato rizika nelze podceňovat a musíme udělat vše pro to, abychom jim zabránili," dodal Babiš.

Význam zabití Heydricha nelze zpochybňovat

Předseda vlády zdůraznil, že ačkoliv vyhlazení Lidic bylo mstou za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, není na místě zpochybňovat význam zabití Heydricha pro budoucnost Československa. "Mezi atentátem a masovou vraždou nevinných neexistuje žádná spojitost, kromě té, kterou si narýsoval okupant," řekl Babiš.

Nacisté obec, v níž žilo zhruba 500 lidí, vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel.

Po Babišovi u pomníku promluvil předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Připomněl, že osud Lidic se dotkl celého světa a v řadě zemí jsou dnes obce nesoucí stejné jméno.

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová v úvodním projevu zdůraznila, že jméno Lidice se stalo symbolem pro všechny, kdo chtěli bojovat za svobodu, demokracii, rovnost lidí a vzájemnou úctu. Dnešní pieta podle ní byla shromážděním lidí, kteří si váží každého lidského života bez ohledu na národnost, barvu pleti nebo vyznání.

Politici překrucují pravdu

Pietnímu aktu předcházela mše, kterou pomocný biskup a generální vikář pražské arcidiecéze Zdenek Wasserbauer sloužil v místě, kde stával kostel svatého Martina. Dnes ho připomínají jen jeho základy. Wasserbauer se obrátil i na přítomné politiky, kterým vytkl, že ve svých vyjádřeních překrucují pravdu a dávají tím lidem špatný příklad. "Tam, kde je potlačeno dobro a pošlapána pravda, tam vzniká podhoubí pro podobné tragédie, jako si dnes připomínáme," řekl Wasserbauer.

Z členů vlády na vzpomínkový akt přijela ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Památce obětí se poklonili také místopředsedové Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), Vojtěch Pikal (Piráti) a Tomio Okamura (SPD). Zástupci politických stran Věra Kovářová (STAN) či Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo Jaroslav Foldyna (ČSSD) se zúčastnili i dopolední mše. V početné skupině diplomatů nechyběli velvyslanci Spojených států, Velké Británie, Ruska, Dánska nebo Norska.

Na vyhlazení Lidic nikdy nezapomeneme. Proč se nacisté mstili právě tam? Čtěte zde.