Středočeský kraj zaplatí Českým drahám 1,3 miliardy

Jste spokojeni se službami Českých drah?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeský kraj zaplatí vlakovému dopravci České dráhy za rok 2018 na pokrytí prokazatelné ztráty v drážní dopravě zhruba 1,3 miliardy korun. Dalších 503 milionů korun uhradí kraj z dotace od ministerstva dopravy.

"Jde o pokrytí ztrát, které vyplývají ze služby veřejné dopravy. Část z nich zaplatí Středočeský kraj, na úhradu další části využijeme účelovou dotaci," vysvětlil radní František Petrtýl z hnutí ANO.

Objem železniční dopravy objednané na letošní rok byl po jednáních s Českými drahami stanoven na 15,984 milionu vlakových kilometrů. Loni to bylo o 600 000 vlakových kilometrů méně.

Ministerstvo bude kraji dotaci vyplácet postupně každý měsíc. První část dostane kraj v červnu, kdy na účet hejtmanství dorazí zároveň zpětně dotace od začátku letošního roku.

Vlaků jezdí více

Celková letošní prokazatelná ztráta Českých drah ve středních Čechách přesáhne 1,8 miliardy korun, loni to bylo podle dřívějšího vyjádření Heleny Frintové z krajského úřadu 1,703 miliardy Kč. Kraj letos zvýšil rozsah železniční dopravy na příměstských páteřních i regionálních tratích. Zkracují se například intervaly mezi jednotlivými spoji nebo jsou prodlouženy spoje do vzdálenějších stanic.

Vlaková doprava zažívá revoluci. Přispěje k tomu i nová trať mezi Kladnem, Ruzyní a Masaryčkou. Více čtěte zde.