Jak z chátrajícího objektu udělat oblíbené centrum? Šatovka bledne závistí

Areál slaví první narozeniny. Podívejte se, jak to tam vypadá
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Dříve chátrající objekt a zanedbaný přilehlý sad se za rok proměnil k nepoznání. Komunitní centrum Kotlaska, které provozuje nezisková organizace RUBIKON Centrum, je dnes velmi aktivní a má již svou vlastní klientelu. Škoda, že zde nehledají inspiraci i jinde, třeba v rámci tolik propírané Šatovky.

Měsíčně Kotlasku navštíví až 800 lidí. "Nabízíme prostory pro tvořivé dílny, workshopy i odborné semináře k osobnímu a profesnímu rozvoji. Na přilehlém pozemku naši komunitní zahradníci sklízejí první plody své práce," popisuje Dagmar Doubravová, ředitelka RUBIKON Centra.

Právě RUBIKON Centrum stojí za myšlenkou a realizací celého projektu. "Cílem otevření centra bylo a je spojit dohromady na jedno místo lidi, kteří šlápli vedle a hledají nový start, a běžnou veřejnost. Za rok činnosti jsme udělali velký kus práce. Máme samé pozitivní ohlasy, a to jak od našich klientů i Libeňáků. To vše bychom však nedokázali bez pomoci Prahy 8," pochvaluje si Doubravová.

Více informací o projektu komunitní lednice najdete na  webu zde. Sledujte aktivity centra v Kalendáři akcí, případně na Facebooku.

Místo chátrání našlo využití

Právě osmá městská část má na otevření centra velký podíl. "Jsem nadšený, co se nám z tohoto zanedbaného a nevyužitého místa podařilo společným úsilím vybudovat. Kotlaska je kouzelným místem pro každého, kdo chce uniknout ruchu města a strávit čas v přírodě. Ačkoli je centrum zaměřeno spíše na dospěláky, je zde řada způsobů, jak zabavit i děti – například pískoviště či bazének, letos přibude i netradiční dětské hřiště," vyjmenovává místostarosta MČ Praha 8 Radomír Nepil.

Komunitní centrum se loni zapojilo do projektu participativního rozpočtu MOJE OSMIČKA s návrhem vybudování dětského hřiště (více zde). "Hřiště by mohlo stát už v tomto nebo příštím měsíci. I letos chceme této jedinečné příležitosti využít a podat návrh v rámci participativního rozpočtu. Zapojí se vzniklá komunita, která sama nejlépe ví, co jí u nás chybí a co by se dalo vylepšit," informuje ředitelka Doubravová.

Podílí se sama komunita

"Podíl na vytváření komunity v Libni má Kotlaska opravdu nezanedbatelný. Všechny její projekty podporují setkávání lidí různého věku, statusu a zázemí. Je to jedinečné," raduje se z působení centra místostarosta Nepil a pokračuje: "Díky Kotlasce máme první sdílenou lednici v Praze, nyní chystáme sdílenou dílnu, aby si každý mohl přijít opravit nebo vyrobit, co jeho domácnosti schází. V září bychom rádi oživili program koncertem."

Dalšími partnery Komunitního centra a zahrady Kotlaska jsou například Magistrát hl. m. Prahy, Vězeňská služba ČR, firemní sektor a další neziskové organizace. Vybudování a provoz Kotlasky bylo financováno z Evropských fondů v rámci Operačního programu-Pól růstu ČR. 

Starosta Prahy 8: Politika je dnes o lídrech, jako je Merkel či Putin. V ČSSD ho bohužel nemáme. Rozhovor čtěte zde.