Chátrající Trojský pivovar možná změní majitele. Cena je však zatím příliš vysoká

Na komplex budov je celkem smutný pohled
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Městem vlastněná firma Obecní dům vyjednává o nákupu bývalého Trojského pivovaru u trojské zoologické zahrady. Potvrdil to ředitel společnosti Vlastimil Ježek. Firmě, která pro město spravuje secesní Obecní dům, se zatím nedaří dohodnout se soukromým vlastníkem chátrající budovy cenu.

V případě odkoupení by v bývalém pivovaru mohl vzniknout hotel s restaurací. "Jediným důvodem, proč dosud k uzavření smlouvy nedošlo, je rozdílný názor na cenu," uvedl Ježek. Městská firma podle něj majiteli nabídla 75 milionů korun, což je o 15 procent více než odhadní cena.

Prodejce však i po vyjednávání požaduje částku o 20 milionů větší. Původně chtěl 110 milionů korun. Z důvodu příliš vysoké ceny nemůže objekt koupit magistrát, který může nabídnout nejvýše odhadní cenu.

O odkoupení Trojského pivovaru pro zoo uvažovalo vedení města naposled v roce 2015. Posudek města areál ocenil na 35 milionů korun, majitel požadoval za historický objekt 80 až 100 milionů korun.

Mohl by tam být hotel

Zchátralý pivovar sousedí s jihovýchodní částí trojské zoo. Budovu s přilehlými pozemky vlastní společnost Trojský pivovar, která ji koupila v roce 2012. Pokud by se podařilo objekt odkoupit, ve spolupráci se zoo by tam mohl vzniknout hotel, restaurace a obchod se suvenýry. Pražská zoologická zahrada patří mezi nejnavštěvovanější místa v Praze, loni ji navštívilo téměř 1,5 milionu lidí.

Akciová společnost Obecní dům každoročně končí v zisku, proto má peníze na nákup další nemovitosti. Za loňský rok firma podle výroční zprávy vykázala zisk po zdanění 19,3 milionu korun. Hlavním zdrojem příjmů jsou dlouhodobé pronájmy obchodních prostor a kanceláří a krátkodobé pronájmy reprezentačního patra. V secesní památce se také pořádají výstavy a pravidelné prohlídky.

Sloni Max a Rudi, sobí mláďata i obří želvy, to jsou hlavní lákadla k návštěvě pražské ZOO. Více čtěte zde.
Klíčová slova:
zoo