Policejní drony v Brdech odhalují tábořiště s rozdělaným ohněm. Hrozí mastné pokuty

Policejní drony mají široké využití
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Policistům dohlížejícím na pořádek v Brdech pomáhají bezpilotní letouny, takzvané drony. V těchto dnech díky nim například odhalili dvě tábořiště s rozdělaným ohněm. V chráněné krajinné oblasti je to zakázané kvůli vysokému riziku požárů.

Pozemní hlídka na základě informací z dronu v pátek vypátrala čtyři výletníky, kteří si vařili na otevřeném ohni. Tři ženy ve věku 52 až 62 let tábořily u dopadové plochy Jordán v místě zvaném Parmova nádržka. Sedmadvacetiletý muž si rozdělal oheň na vrchu Houpák. Za porušení zákona o lesích jim hrozí ve správním řízení pokuta až 15 000 korun.

Za letošní první pololetí zaznamenali příbramští policisté 121 nepovolených vjezdů do chráněné oblasti a 14 případů neoprávněného parkování. Rozdělávání ohně v lese řešili také v červnu.

Pomáhá speciální technika

V pondělí navíc policisté našli dva muže stanující v místě zvaném Seník pod Tokem. "Byli značně překvapeni, že se tu nesmí tábořit. Pod dohledem strážců zákona stan sbalili a místo opustili. Nyní jim za porušení lesního zákona ve správním řízení hrozí pokuta až 5 000 korun," uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Někdejší vojenský újezd se přeměnil na chráněnou krajinnou oblast počátkem roku 2016. Příbramští policisté kvůli tomu přibrali nové lidi a dostali speciální techniku - terénní vozidla, čtyřkolky a drony. Bezpilotní letouny lze využít i při pátrání po pohřešovaných lidech.

Centrum Rožmitálu se vylidňuje, odchází turisté i živnostníci. Existuje nějaké východisko? Více čtěte zde.