Střední Čechy nabízí zábavu i kulturu také v letních měsících. Vyrazit můžete i na skanzen

Kladensko i v létě nabízí mnoho kulturního vyžití
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Kladno leží západním směrem od Prahy a nejen jeho barokní zámek je velkým lákadlem pro turisty. I okolí samotného města je velice zajímavou oblastí, kde na vás může dýchnout jak historie, třeba na památníku v Lidicích, nebo krása v Bílichovském údolí. A pokud zatoužíte po letním osvěžení, můžete navštívit třeba místní aquapark.

Na Kladensku je plno krásných míst. Některá patří ke skutečně TOP, kam téměř každý velmi rád vyrazí, jiná spíše k těm smutnějším, která možná nejsou pro každého. Podívejte se, kam lze i v tomto období vyrazit - např. za památkami či se jen v horkých dnech osvěžit.

Bílichovské údolí

Je nejstarším chráněným územím na Kladensku, počátek jeho ochrany se datuje již od roku 1929, kdy mu tuto ochranu udělil Oldřich Ferdinand Kinský. Bylo to hlavně proto, že se na tomto území vyskytuje kriticky ohrožená kýchavice černá. Celé území od vesničky Bílichov je lemováno krásnými lesy, které jsou vyhledávány hlavně houbaři. A pokud se z Bílichova vydáte po modré turistické značce, narazíte cestou i na rozhlednu, která vám za příznivého počasí nabídne nádherný výhled širým okolím.

Jedna z nejbližších akcí, která se na Křivoklátu bude pořádat, je Křivořezání. V termínu 29. 7. – 4. 8. bude na nádvoří tvořit na 30 řezbářů z celé republiky. Tématem letošního řezbářského sympozia je Křivoklátský betlém, ale těšit se můžete i na spoustu doprovodných programů. Odkaz na akci: ZDE.

Lidice

Na původním místě vsi, která byla vypálena nacisty, je vytvořen památník všem obětem. Toto pietní místo je národní kulturní památkou. K celému památníku patří rozlehlý pozemek, na němž se dá krásně odpočinout posezením na lavičce či trávníku, před památníkem se dá koupit i točená zmrzlina nebo malé občerstvení.

O památníku a jeho historii jsme více psali například ZDE

Barokní zámek Kladno

Zámek slouží jako muzeum a galerie, byl postaven v letech 1738 – 1740 podle plánů K. I. Dientzenhofera. Děti si jistě zamilují medvědárium v zámecké zahradě, dospělí zase určitě nejednu z akcí, které se na zámku pořádají.

Aquapark Kladno

Aquapark je umístěn ve středu města a patří do soustavy jeho sportovních areálů. U pokladny si můžete vybrat, zda si zaplatíte vstup pouze do plaveckého bazénu, nebo do celého aquaparku. Cena vstupného se liší nejen v závislosti na vašem věku, ale i v závislosti na hodině, ve které se chystáte aquapark navštívit. Doporučujeme tudíž před výletem prostudovat webové stránky.

Křivoklát

Pokud se nechcete držet přímo města Kladna, doporučujeme vyrazit třeba na Křivoklát. Tento hrad je obklopen krásnými lesy, v nichž je spousta turistických tras. Terén je hůře sjízdný s kočárkem, ale na procházku je okolí Křivoklátu opravdu krásné. Na samotném hradu je přes rok pořádána spousta akcí, od koncertů a recitálů až po ukázky řezbářské práce nebo sokolnictví. Před návštěvou tudíž doporučujeme navštívit webové stránky hradu, kde naleznete všechny důležité informace. Při některých akcích je totiž třeba zpoplatněn i vstup na nádvoří, což by vás na místě mohlo nemile překvapit.

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nebo Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně

Pokud se raději vzděláváte a rádi byste se podívali do historie, doporučujeme návštěvu hornického skanzenu Mayrau. Ten se nachází ve zmíněných Vinařicích, na místě bývalého dolu Mayrau. Při prohlídce si projdete cestu havíře od příchodu do práce až k jízdě do podzemního dolu. Pro děti je zde vybudováno hřiště, na kterém si i děti vyzkouší práci horníka. Skanzen je pobočkou Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně a je během prázdnin otevřen denně. Na rozdíl právě od muzea, které je přes prázdniny zavřeno. Ovšem během školního roku muzeum určitě navštivte, těšit se můžete na pohled na historii Kladna už od pravěku, na historické přeměny zámku či postup Kladna od městečka ke královskému hornímu městu. I v muzeu se pak konají doprovodné akce či výstavy, jejichž konání se dozvíte na webových stránkách muzea.

Kdy někomu spadne na hlavu? Zámek v Jincích je neprodejný. Více čtěte: ZDE.