V metropoli je přes 80 tisíc psů. Jaká jména nejvíce letí?

Jaká plemena jsou nejpopulárnější?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obyvatelé Prahy k letošnímu pololetí chovali zhruba 83 000 psů, počet za letošek vzrostl o zhruba 3 000. Nejvíce chovatelů je v Praze 4. Zhruba čtvrtinu mazlíčků tvoří kříženci, oblíbení jsou i yorkšírští teriéři. 

Vedle yorkšírů jsou podle magistrátu populární jezevčíci a labradoři. Ze jmen dávají lidé přednost cizím, nejčastějším je Ben, kterých jsou asi 2 000. Mezi další oblíbená cizí jména patří Max, Bety, Rocky, Rex, Jessie, Bella nebo Maggie, z českých pak Rozárka, Bára, Sára či Míša.

Mezi nejpopulárnější jména patří Ben, Max a Bety. Na poplatcích se ročně vyberou desítky milionů korun.

Přes 40 milionů do kasy

Město loni na poplatcích za psa vybralo 42,8 milionu korun. Sedmdesát procent této částky získávají městské části, které poplatek vybírají. Poplatek za jednoho psa v bytě je 1 500 korun, za druhého a každého dalšího 2 250 korun. V rodinných domech platí chovatelé v městských částech Praha 1 až Praha 15 a Praha 17 600 korun za jednoho psa a 900 korun za dalšího. V ostatních městských částech je to 300 a 600 korun.

V Praze musí být všichni psi označeni. Nejčastěji se to děje mikročipem, psi jsou označeni rovněž tetováním nebo kombinací obou způsobů. Podle informací magistrátu se snižuje počet zaběhnutých zvířat a zároveň zvyšuje podíl těch, která se majitelům po zaběhnutí vrátí.

Jak správně pečovat o zuby psů a koček? Nejde zdaleka jen o zubní kámen. Čtěte zde.
Klíčová slova:
psi