Ze slánského muzea ukradl zloděj kalichy za půl milionu korun

Zloději se budou zřejmě snažit kalichy prodat na černém trhu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ze slánského muzea ukradl zloděj dva pozlacené kalichy vyrobené ze stříbra v hodnotě téměř půl milionu korun. Poháry pocházejí z majetku piaristické kaple. Pachateli hrozí v případě prokázání viny až osm let vězení.

Starožitné poháry zmizely mezi 12. a 17. srpnem z výstavní expozice věnované rodu Martiniců, byly umístěny ve skleněné vitríně, která byla zabezpečená proti vniknutí vruty. "K popisu kalichů můžeme uvést, že byly vyrobeny v letech 1665 až 1723. Oba jsou stříbrné pozlacené, větší je zdoben filigránovou ozdobou po celé vnější ploše," uvedla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Největší loupež v historii má zřejmě na svědomí Saddám Husajn. V den, kdy USA začaly bombardovat Irák, bylo z irácké Central Bank ukradeno v přepočtu téměř 22 miliard Kč. 14 z nich bylo později objeveno v paláci diktátora.

Granáty i polodrahokamy

Na větším z pohárů jsou české granáty a polodrahokamy a také postavy svatých. Menší kalich je 18 centimetrů vysoký, spodní polovina nádoby je ozdobena pláštěm, který je přinýtovaný z tepaných stříbrných květů a listů.

Na šesti porcelánových oválech jsou v horní části číše zobrazeny postavy sv. Kryštofa, sv. Antonína a sv. Anny. Dole na noze pak obrazy sv. Františka, Panny Marie a Spasitele. Jemná filigránová výzdoba je řešena v rostlinném zpracování, vinných listů, hroznů a květin.

Budou je chtít prodat

Policisté žádají veřejnost o informace o podezřelém pohybu osob ve slánském muzeu v období, kdy byly poháry ukradeny. Poznatky mohou lidé předat na lince 158 nebo osobně kladenským kriminalistům.

Podle mluvčí je pravděpodobné, že se pachatel bude snažit tyto starožitné kalichy rozprodat. "Je možné, že se objeví na různých burzách, či je zloděj bude nabízet na internetových prodejních portálech. Přinášíme proto fotografie odcizených pohárů a žádáme o spolupráci při pátrání širokou veřejnost," dodala mluvčí.

Dejte nám to, co jsme ukradli! Má být v Česku normální nastěhovat se do cizího domu? Více čtěte zde.