Obchod s tygry. Jak se vzácné zvíře v ČR mění na masox a tygří víno?

Šokující praktiky odhalila policie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na Letenské pláni už znovu stojí obrovský cirkusový stan Berousek. Jméno rodinného klanu se v českých médiích neobjevovalo tak často jako v posledních týdnech. Nešlo ani tak o souvislosti s novou cirkusovou show, jako spíše o tragické a děsivé zacházení se zvířaty. Rozhodně však nejde o drezuru. 

Jen těžko si lze představit, kam sahá svědomí rodiny Berousků. Pokud se v plánovaných představeních objeví na scéně tygr, nevyhne se divák zvednutému obočí. S kauzou prodeje mrtvých tygrů spojené se jménem Berousek se totiž stále zabývá policie. Poslední nepřímé zprávy hovoří o tom, že sedmašedesátiletý Ludvík Berousek a šestapadesátiletý Vietnamec jsou aktuálně vyšetřováni a na svobodě. 

Business za hranou zákona

Tygr je zvíře, které chodíme obdivovat do zoologické zahrady nebo nás fascinuje z přírodopisných dokumentů. Krása a majestátnost tygrovité šelmy se pro některé mění v nelegální business. Místo obdivu se stává terčem nehumánního zacházení, poprav a následného prodeje. Poslední kauza, ve které je zapleten i nositel slavného jména Berousek, ukazuje, že české podsvětí spolu s tím vietnamským se ve velkém nebojí likvidovat vzácná zvířata. Jaký je vlastně ten pravý důvod? Tučné zisky především. Tygr je totiž v čínské medicíně hotový zázrak. 

Od nosu až na kost

Jeden gram vývaru z tygřích kostí stojí až 2 000 korun. Podle čínské medicíny se snad každá část z tygřího těla může využít pro léčebné účinky. Když ho tedy složitě neuloví, musí si najít někoho, jako je Ludvík Berousek, který má k těmto zvířatům blízko. Tygří kůže údajně léčí mentální nemoce, tygří mozek lečí lenost a akné, nos vyřeší epilepsii, zuby zvířete astma, vředy a vzteklinu, tuk léčí krvavé hemeroidy, potenci vyřeší samozřejmě tygří penis.V přehlídce absurdit by bylo možné pokračovat ještě v několika dlouhých větách. Pro západní civilizaci zcela nepochopitelné postupy jsou v Asii zcela běžnou praxí, ačkoliv neexistuje žádný reálný základ. O to víc šokující je, že muž jako Ludvík Berousek přistoupil na zcela zbytečné vraždění nevinných zvířat, které v léčbě slouží jako jedno velké placebo. 

Preparátor ve vazbě

Vidina peněz zaslepí kohokoli. Rodině Berousků jistě nechybí odvaha, když v kontextu těchto událostí otevírá své šapitó na Letné. Samotné cirkusáctví je častým terčem ochránců zvířat. Tvrdé tréninky, které nakonec vedou jenom k tomu, že zvíře předvádí svoje “neuvěřitelné” kousky pro pobavení diváků, jsou diskutabilní. Pokud se prokáže, že provoz cirkusu má určitou spojitost s Ludvíkem Berouskem, tak by z toho celá rodina měla vyvodit náležité důsledky. Omluva rozhodně nestačí. Žijeme však v právním státě a celý případ podléhá vyšetřování. Aktuálně jsou podle dostupných informací Ludvík Berousek a obviněný Vietnamec vyšetřováni na svobodě. Jediný, kdo zůstal zadržen ve vazbě, je preparátor Miloš Hrozínek. Ten tygří těla zpracovával na masox a tygří víno. 

Policie u preparátora při domovní prohlídce nalezla mrtvolu tygra střeleného do oka a krku spolu s dalšími 20 těly chráněných živočichů. V domě se také našla hotovost ve výši 1,8 milionu korun.

Zoo díky svatbě: Jedna z nejkrásnějších zoologických zahrad mohla být někde úplně jinde. Více čtěte zde.