Největší nález brakteátů. Když je poctivost na prvním místě, ani milionový nález vás nezmění

Brakteáty pochází ze 13. století
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když naleznete středoveké mince, asi očekáváte, že jejich cena nebude úplně nejmenší. Nutností je vůbec poznat, že se jedná o unikátní poklad. Následně máte několik variant, co dělat. Prodat je na vlastní pěst, nechat si je doma, nebo je poctivě věnovat jako muzejní exponát. Jak byste se zachovali vy? 

 

Ojedinělý poklad ze 13. století se povedlo naleznout jednomu muži v lese. Běžná procházka z muže mohla udělat rázem milionáře. Nejednalo se totiž o obyčejné mince, šlo o historické brakteáty. Tyto stříbrné plíšky zavedl Přemysl Otakar I., jejich platnost však ukončil Václav II. v roce 1300, kdy je nahradila ražba pražského groše. Unikátní poklad je z historického hlediska nedocenitelný. Experti jeho cenu vyčíslili a z jistotou přesahuje milion korun. 

Na procházce v lese

Běžná procházka se rázem změnila ve velmi vzácnou událost. Lovce pokladů jistě tato zpráva nepotěšila, protože pán na svůj nález narazil zcela náhodou. Poklad obsahoval celkem 1 225 mincí (brakteátů). Mezi nimi byl i český denár Vladislava I. z hlubokého 12. století. To však nebylo všechno. Už tak velmi vzácný nález obsahoval drobný stříbrný šperk, který je pravděpodobně knoflík. Je jen s podivem, že poklad čekal na svého nálezce až do 21. století. Čestnost muž prokázal tím, že si nález nenechal pro sebe, i když by si s jeho hodnotou mohl dovolit u lesa v Belčicích u Ostředka postavit klidně malý domeček. Středočeský kraj ocenil jeho jednání a apeloval, aby se další nadšení nebo náhodní nálezci zachovali jako on. Zákon vám ani nedává moc na vybranou. 

Poklady podle zákona

Poctivost je jistě dobrá vlastnost a pán o ní něco ví. Předat nezjištně takové historické jmění není samozřejmostí, ale zákon píše pravidla pro podobné případy zcela jistě. Podobný nález patří vždy kraji, v kterém je nalezen. V tomto případě Středočeský kraj následně musí předat nález s prokazatelně historickou hodnotou muzeu. Stalo se tak i v tomto případě. Národní muzeum v Praze tak získalo do své sbírky unikátní a nepostradatelné svědectví naší historie. 

Brakteát místo denáru

Jednostranná stříbrná mince knoflíkovitého tvaru na českém území nahradila velmi znehodnocené denáry. České brakteáty měly předlohu v brakteátech, které pocházely z Míšně. Úplně první druhy měly průměr 40 mm, ale postupně se zmenšovaly na 28 mm. Mince se ve své době spíše vážily, protože je lidé lámali, aby vytvořili z jedné větší mince dvě menší. Byly to zároveň tzv. němé mince, kde chybí jméno panovníka jako vydavatele. 

Nejznámější český výrobek ve světě je plastická trhavina. Semtex straší svět už od šedesátých let. Více čtěte zde.
Klíčová slova: