Zvýšené důchody z kapes živnostníků. Nový zákon přidá seniorům průměrně 900 korun, ale kdo to zaplatí?

Důchody se zvedají, ale kdo to zaplatí?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

1. ledna vešlo v platnost hned několik zákonů, které mění dosavadní pravidla v oblasti práce a sociálních záležitostí. Mediálně a politicky je nejvíce exponovaný nárůst důchodů. V kombinaci s několika dalšími změnami zákonů však vychází najevo, že seniorům nepřidává ani Babiš a už vůbec ne ministryně Schillerová. Kdo tedy?

Dvěma a půl milionu občanů v důchodu začátkem roku 2019 vzrostla penze o rekordní částku. Průměrně si každý z nich může přijít až na 901 Kč. Navíc ti, kterým v letošním roce bylo přes 85 let, získají jeden tisíc korun. Ne všem však důchody porostou stejně. Ti, kteří pravidelně dostávají nejnižší mzdu, dostanou méně. K důchodu, který činí 9 000 Kč měsíčně, se připočte necelých 800 korun.

Senior s příjmem 11 000 získá o 853 korun navíc. Penzisté s důchodem 13 000 mohou počítat s částkou přes 900 korun a nejlépe na tom jsou ti, jejichž důchod je 15 000 korun - těm totiž nový zákon připočte necelých 1 000 Kč.

Půl bilionu

Historicky nejvyšší zvýšení penze však pravděpodobně nebude pravidlem. Nynější vláda si stanovila další na oko velmi populární injekci do sociálního systému. Takový rodičovský příspěvek bude od roku 2020 vyšší o 80 tisíc korun, což znamená novou devítimiliardovou zátěž státního rozpočtu.

Aktuální změny v důchodovém systému zvýší náklady státu o 38 miliard korun. Na důchody tak od roku 2019 půjde rekordních 473 miliard.

Vláda v rámci nového zákona argumentuje prosperitou ekonomiky, ale to není jediný způsob, jak stát hodlá zalepit novou finanční zátěž. V balíčku nových zákonů lze vypozorovat, že čím víc se bude dařit českým důchodcům, tak tím víc budou biti živnostníci.

Komunistické hlasy

Zvyšování důchodu při podrobnějším pohledu probíhá ve dvou výměrách. V té základní se zvyšuje 570 Kč na celkových 3 270 Kč. Tu doplňuje výměra procentuální, která se zvedá o 3,4 % a je ovlivněna podle počtu odpracovaných let, výdělku a odvodů. O stejně vysoké procento se zvyšují příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich.

Posledně jmenovaní pravděpodobně jen nechápavě kroutí hlavou, protože zákon prošel sněmovnou díky hlasům ANO, ČSSD a KSČM. Komunisté tak hlasovali pro zvýšení příplatků pro oběti svého vlastního režimu.  

Kdo to zaplatí?

Nový rok se tak nese ve štědrém duchu a při pročítání zvýšených důchodů má člověk dojem, že Ježíšek chodí až 1. ledna. Vláda Andreje Babiše tak znovu získává body v důchodcovských řadách. Jednorázové navýšení penze však není reformním krokem, ale na dlouhá léta jediným příspěvkem do peněženek seniorů. Ten, koho však změny zákona budou bolet nejvíc, jsou živnostníci. Proč?

Někomu vzít a někomu dát

Minimální záloha na sociální pojištění totiž od 1. ledna 2019 vzrostla o 199 korun a na zdravotním pojištění o 184 korun. Živnostníci tak budou muset každý měsíc přispívat nově 2 388 Kč na důchod a 2 208  na zdravotní péči. Změny se však dotýkají těch, kteří mají živnost jako hlavní výdělečnou činnost.

“Co můj tatínek dostane od ledna měsíčně přidáno na důchodu, musím od ledna jako živnostník posílat na zvýšeném pojištění. Nepřidal mu Babiš, přidávat mu budu já. Mohli to říct, jsem mu to mohl dávat rovnou, než krmit ještě Schillerovou,” nechal se slyšet jeden ze živnostníků.

Podíváme-li se na nynější novinky v zákoně, tak vidíme, jak vláda Andreje Babiše nejedná koncepčně, ale namísto složitějších reformních kroků sahá po rychlém a efektním navýšení důchodů.

Tím si získává sympatie u starších spoluobčanů a prohlubuje už tak negativní vztah s živnostníky. Zvýšené důchody totiž částečně opravdu neplatí vláda premiéra Babiše, ale samotní živnostníci.