Elektromobil z kapsy německé vlády. Příspěvky se budou rozdávat do roku 2020

Regulace automobilového průmyslu povede k většímu počtu elektromobilů
 

Automobilový průmysl je motorem celé ekonomiky západního světa. Německo v pokusu o nápravu ekologické pohromy se rozhodlo prodloužit svůj podpůrný program na výrobu elektromobilů? Kolik celá "legrace" stojí? 

Německá vláda prodlouží státní podpůrný program na nákup elektromobilů do konce roku 2020. Dnes to v Berlíně oznámil ministr hospodářství Peter Altmaier. Kabinet doufá, že tak podpoří poptávku po tomto typu vozů, která je stále nízká.

Zájemci o koupi elektromobilů tedy budou dál moci počítat s bonusem 4 000 eur (asi 103 000 Kč), zájemci o pořízení plug-in hybridního auta s částkou 3 000 eur (přes 77 000 Kč).

Budoucnost průmyslu? 

Jak připomněla agentura DPA, možnost získat takzvaný bonus pro životní prostředí měla původně vypršet na konci června. Vláda program spustila před třemi lety, očekávání s ním spojená se ale zatím nenaplnila.

Přesto prémii, na niž se z poloviny skládá stát a z poloviny automobilový průmysl, do budoucna nezvýší. Celkem je na program vyčleněno 1,2 miliardy eur (31 miliard Kč).

Objem žádostí se ale podle Altmaiera zvyšuje pomaleji, než se čekalo. Ministr uvedl, že na tahu jsou nyní výrobci. "Počet elektrických modelů, které jsou na trhu k dispozici, se zvyšuje, průmysl ale musí přijít s ještě lepší nabídkou," dodal.

Klíčová slova: