Práce v padesáti stupních. Řemeslníci trpí horkem, některé firmy úlevy vůbec neřeší

Současnou vlnou veder trpí celá řada pracujících, kteří se nevyhnou pohybu venku nebo přímo na slunci. To se týká typicky řemeslníků nebo stavebních dělníků, kteří mnohdy musí pracovat na slunci v žáru sahajícím i přes 40 °C. Klimatem nejsou ušetření ani zaměstnanci, kteří pracují uvnitř, typicky gastro provozy nebo budovy bez možnosti klimatizace a větrání. Bez rizika nezůstávají ani klimatizované prostory.

26.07.2019 - 14:00  
Střechy mají často až sedmdesát stupňů
Zobrazit fotogalerii (3)

V létě je přitom nejpilnější stavební sezona a zakázky musí běžet na čas. Přesto stavební firmy mají pochopení a snaží se své zaměstnance chránit často i nad rámec jejich povinností. Na druhou stranu za nedodržení termínů hrozí tučné sankce.

„Nechceme, aby nám tady chlapi omdlévali vyčerpáním. Kromě pitného režimu vždy mají možnost na chvíli se schovat do stínu a případně se v práci střídají v kratších intervalech,“ popisuje Ondřej Wachal, ekonomicko-provozní ředitel stavební firmy VW WACHAL.

Někteří řemeslníci takové štěstí nemají, například pokrývači tráví na slunci celý den a střechy se pod jejich nohama rozpalují na teploty až 70 °C. A některé firmy žádné úlevy neřeší. Prostě se maká, peníze jsou vždycky až na prvním místě.

Pokud dojde k přehřátí organismu, je nutné postiženého člověka ochladit například mokrým ručníkem a doplňovat tekutiny. Lidé by také neměli zapomínat na ochranu pokožky opalovacími krémy.

Pitný režim je naprostý základ

Při extrémních vedrech se lidé pracující venku vystavují hlavně riziku úpalu či úžehu. Přehřátí organismu může vést k nevolnosti, v nejhorším případě dokonce ke kolapsu. „Proto je důležité používat pokrývku hlavy a dodržovat pitný režim. K tomu se nejvíc hodí minerální vody, protože pocením z těla odchází důležité látky,“ říká Jiří Bartoš, praktický lékař a člen výboru Sdružení praktických lékařů. 

Uniknout před vedrem se často nedaří zaměstnancům pod střechou. Například v kuchyních při přípravě jídel teplota hravě stoupá přes 50 °C. „Bohužel se s tím nedá moc dělat, klimatizace do kuchyně je obrovská investice a ventilátory jen honí vzduch. Nakonec se chodíme ochlazovat ven do 35 stupňů,“ říká Lucie Moravcová, která vlastní restauraci v brněnském Ořešíně.

Zdánlivě nejlépe na tom jsou lidé pracující v klimatizovaných místnostech a budovách, i když ani tam se často větrání do horka nevyhnou. „Čerstvý vzduch je nutnost, pokud se lidé mají na práci soustředit. Klimatizace navíc vzduch dost vysušuje a pak se špatně mluví. Takže hledáme vždy nějaký kompromis,“ popisuje Josef Milon ze vzdělanostního centra Language Hub.

Klimatizace může být zlo

Pozor však při nastavování výdechů klimatizace nebo mobilních jednotek. Pokud sedíte přímo v proudu chladného vzduchu, také si zaděláváte na potíže. „V létě jsou mnohem častější případy nachlazení pohybového aparátu, hlavně páteře nebo krku, právě kvůli sezení přímo pod klimatizací nebo ventilátorem,“ říká Bartoš. Ideální je nastavit výdechy do prostoru a ochlazovat okolní vzduch. Při pravidelném servisu klimatizace se podle Bartoše také není třeba obávat například šíření bakterií.

Současné extrémní teploty způsobené vlnou horkého vzduchu z Afriky by podle meteorologů měly pokračovat nejméně do konce července. 

Klíčová slova: