Silnice opravená za týden, důkaz mají v Úvalech. A rekonstrukce D1 se táhne roky

Úvaly mají jedno z nejlepších koupališť široko daleko, oprava se vyplatila
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kdo jel v posledních letech po D1, musí jen nevěřícně kroutit hlavou. Proč práce neustále stojí, proč na uzavřených úsecích nejsou dělníci, proč se nepracuje více hodin denně? Důvodů má ŘSD hodně, některé více, jiné méně uvěřitelné. V Úvalech u Prahy existuje docela čerstvý důkaz, že dělat na stavbě od rána do večera možné je a dokončit silnici během týdne není problém. Nejen o tom jsme si povídali se starostou města Petrem Boreckým.

Pane starosto, Škvorecká ulice dostala během týdne nový povrch a už se zase jezdí. Proč to tady jde a třeba na D1 všechno trvá roky?
Nedá se to moc srovnávat. V našem případě šlo o obrus, šli jsme do hloubky jen nějakých deset centimetrů a to se dávala nová vrstva. Třeba ulice 5. května se dělá komplet a tam to samozřejmě trvá déle. Je to podobný proces jako zmíněná D1.

Dobře, ale dělníci na Škvorecké pracovali už v sedm ráno a ještě v osm večer bylo na stavbě živo. Od ŘSD neustále slyšíme, že na D1 se dá pracovat jen v určitý čas, protože blízká obydlí, příroda a kdo ví, co ještě...
/úsměv/ Tak to je spíš otázka na ŘSD, proč si to nezkoordinují tak, aby se mohlo pracovat více hodin. Pravdou je, že u nás v Úvalech máme systém, který se nám osvědčil. Všechny práce na sebe navazují, jak jen to je možné. Město, síťaři, optika, vodovody, kanalizace, které jsou v naší správě, což je obrovská výhoda, ti všichni se koordinují a komunikují spolu. Jasně, že se stane, že třeba sítě jsou položené jinak, než by být měly, a tak dále. Ale my prostě chceme mít rychle hotovo, abychom uzavírkami obtěžovali co nejméně. Proto se pracuje od rána do večera.

Takže domluva s firmami, aby se dělníci neflákali, ale makali, možná evidentně je...
To určitě ano. My ale zase máme výhodu, že na rozdíl od ŘSD nemusíme soutěžit a organizace prací je samozřejmě také jednodušší. A už máme vytipované firmy, se kterými spolupracujeme. My jsme je podrželi, když bylo méně stavebních zakázek, oni teď drží nás, když je jich na trhu hodně. Zároveň vědí, že musí odvádět rychlou a kvalitní práci. Záleží na každé obci, městě, ale i ŘSD, jak si své podmínky nastaví. A ještě jedna věc, musím pochválit KSÚS. Vím, že jsou terčem časté kritiky, my si ale nemůžeme stěžovat, právě naopak. Spolupráce je skvělá.

Letos jste v Úvalech otevřeli opravené koupaliště, jsou lidé spokojeni?
Myslím, že ano. S předchozím je to jako nebe a dudy. Snížili jsme hloubky bazénů, protože si návštěvníci často stěžovali na studenou vodu. To se zlepšilo, teď má krásných 26 stupňů. Plánujeme ještě hřiště pro nohejbal a volejbal nebo kuželky či prolézačky pro děti. A do budoucna je koupaliště připraveno na tobogán, ale to už bude na příštím vedení města, zda do toho půjdou nebo ne. 

To vypadá, že se Úvaly mění před očima, samá oprava nebo rekonstrukce...
Není to zdaleka všechno. Zmodernizovali jsme základní školu, přidali jsme učebny chemie a fyziky a chceme v tom dále pokračovat. Připravujeme automatický sběrný dvůr v režimu 24/7, jeho služby by tak občané měli zdarma. Stále pokračuje rekonstrukce ulice 5. května, kam se povedlo zainteresovat i zeleň. No, a v září město začneme vybavovat kamerami a radarem. Dokončili jsme projekt park Vinice, dalším krokem tam bude cesta Pohádkovým lesem.

Co úvalské lesy, je to problém, jako skoro všude v České republice?
Ano, velký. Velmi rychle odcházejí a čeká nás zodpovědět otázku, co s nimi dále. Já to vidím tak, že bude nutné vracet původní druhy. Jiná cesta zřejmě neexistuje.

Klíčová slova:
D1