Největší teroristický útok, který změnil svět. Z trosek WTC bylo zachráněno pouhých 18 lidí

Uplynulo sedmnáct let od útoku na WTC
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Apokalyptické obrázky v několika vteřinách šokovaly celý svět. Jen málokdo si pod datem 11. září představí něco jiného než doutnající “dvojčata” na Manhattanu. Série čtyř teroristických útoků navždy změnila svět, který se z tohoto činu dodnes nevzpamatoval.

Byly to symboly Ameriky. Dvě vysoké věže na ostrově Manhattan se pnuly do nebes, aby právě odtud přišel jejich nečekaný konec. První unesené letadlo narazilo v 8:46 rychlostí 790 km/h do severní věže Světového obchodního centra. Zhmotnila se tak noční můra, kterou si do té chvíle neuměl nikdo představit.

Dnes leží přesně v místech, kde stály obě budovy WTC, trvalý památník s názvem Reflecting Absence (Odraz nepřítomnosti). 

O několik minut později to v přímém přenosu viděl celý svět. Druhé letadlo zopakovalo stejný manévr a jižní věž jen bezmocně stála proti sebevražednému šípu. Veškeré pochybnosti, zda se jednalo o nehodu, se rozprášily jako sen o nedotknutelné a velké Americe. 

S nožíkem na palubu 

Organizovaná teroristická skupina Al-Káida využila do té doby ještě křehké bezpečnostní opatření, které dovolovalo si vzít na palubu malý kapesní nožík. Sebevražedný plán devatenácti militantních islamistů vedených Muhammadem Attou se povedl realizovat snadno. Ze čtyř cílů svého útoku se jim nakonec podařilo uskutečnit tři. 

Dvě věže Světového obchodního centra, Pentagon ve Washingtonu D.C. V posledním případě se na palubě postavila teroristům samotná posádka, která díky svému hrdinství zamezila ještě větší tragédii. Letadlo mířící pravděpodobně na Bílý dům nebo Kapitol skončilo v polích kousek od městečka Shanksville. 
Spekuluje se, že v původním plánu teroristů bylo zaútočit na jaderné elektrárny, které by způsobily větší škody jak na životech, tak na paralyzovaných oblastech Ameriky. Útočníci si však vybrali za své cíle symboly, které byly do té doby nedotknutelné. 

Nekonečná odveta 

Celkový výčet obětí 11. září dosahuje na číslo 2 996 včetně devatenácti teroristů. Z trosek budov Světového obchodního centra bylo zachráněno pouhých osmnáct lidí. Obrovské ztráty napočítaly záchranné složky, kdy při pokusu vysvobodit lidi z hořících budov zahynulo okolo 400 hasičů a policistů. 

“Nečekaný” útok rozpoutal tvrdou odvetu. Spojené státy v čele s Georgem W. Bushem vyhlásily tzv. válku proti terorismu. Invaze do Afganistánu je konfliktem trvajícím dodnes. Cílem bylo svrhnout hnutí Talibanu vedené Usámou bin Ládinem. Ten byl zastřelen až v roce 2011 v Pákistánu speciální jednotkou Navy SEALS. 

Konspirační teorie 

Netrvalo dlouho a našlo se hned několik hlasů, které oficiální výklad událostí zpochybňovaly. Nejčastější teorie popisuje, že americká vláda o celém útoku věděla a sama ho naopak velmi sofistikovaně řídila. Budovy WTC byly cíleně odstřeleny a do Pentagonu nenarazilo letadlo s teroristy, ale odstřelená raketa.

Cílem těchto teorií bylo naznačit, že americká vláda potřebovala ospravedlnit svůj válečný postup do Afganistánu a následně do Iráku. Hlavním důvodem kritiků a konspirátorů však není boj za svobodu, ale pouze strategické zájmy. 

Ať už je pravda jakákoli, události 11. září se nesmazatelně zapsaly černým písmem do historie naší civilizace. Všechny další dny už se lidé budili do úplně jiného světa.   

Tragédie mnichovského letu: Přežili vlastní smrt, aby si splnili sen. Více čtěte zde.

 

Klíčová slova: