Lidi nemají prachy? Nesmysl! Dovolenou si neodpustí, Češi vzali cestovky útokem

Pro Čechy je letní dovolená standardem
  |   glosa

To, co lidé vydělají, jim na důstojný život nestačí, ozývají se hlasy. Prezident Zeman podepsal příspěvek 5 tisíc na dítě. Je to řešení? Zdá se, že pro některé to bude jen kapesné do vysněné destinace, dovolenou si totiž Češi jen tak neodpustí a je pro ně letním standardem. Skutečně lidé nemají peníze?

Vlna zdražování stále není u konce. Chleba už dávno nestojí dvacet korun a vlastní bydlení si může dovolit jen málokdo. Ačkoliv ceny u nás rostou, mzdy zůstávají na stejném nebo se zvyšují pouze v nepatrných částkách. „Teď nám v práci přidali každému 5 %. Co to je? Beru 35 000 hrubého, takže jsem dostal 1 750 Kč hrubého. Lepší než nic, ale trn z paty mi to nevytrhne, ceny jsou teď fakt jinde,“ svěřil se Čtidoma.cz Radek. Na dovolenou, dle svých slov, nemá. „Letos platí přítelkyně,“ přiznal. 

Lákají hlavně evropské destinace

Podle ČTK zaznamenaly už začátkem června cestovní kanceláře zvýšený nárůst poptávky po letních dovolených. Lidé chtějí hlavně do Řecka, Bulharska a na Kanáry, neméně oblíbené je Chorvatsko. Tam však Češi tradičně vyráží vlastním autem a ubytování objednávají zvlášť. 

Pro mnohé je letní dovolená standardem, který si neodpustí ani ve ztížené finanční situaci. Málokdo zaplatí rodinné radovánky z jedné výplaty, tím spíše pro větší rodinu. Cestovní kanceláře už dnes nabízí různé způsoby financování, mezi které patří ty s úrokem či bez při určitém počtu měsíců, dokdy částku splatíte. Je dovolená něco, na co by si měl člověk půjčovat? 

Touha zapadnout do společenských standardů, vypnout hlavu a odpočinout si od běžných dní, zažít něco nového nebo jen potřeba dopřát sobě a své rodině. Důvodů, proč někam odjet či odletět, je spousta. Pokud už si berete půjčku, je třeba si uvědomit, že týden radovánek budete nějaký měsíc splácet. K finanční gramotnosti patří i schopnost zhodnotit, na co si mohu půjčit a na co nikoliv.

Chystáte se na letní dovolenou?

Ano
38% (198 hlasů)
Ne
62% (322 hlasy)
Celkem hlasů: 520

Půjčka na dovolenou

Pokud si například pořídíte dovolenou u cestovní kanceláře Blue Style, nabídne vám splátky od společnosti Essox, která patří pod Komerční banku. Pokud jste schopni částku zaplatit do deseti měsíců, nezaplatíte ani o korunu navíc. Pokud jede na dovolenou čtyřčlenná rodina, dva dospělí a dvě děti, i do Bulharska vás to bude stát více než 50 tisíc, a to pokud chytnete výhodný last minute. Pokud si budete chtít trochu dopřát, můžete se dostat až na dvojnásobnou částku.

Navzdory extrémním podmínkám v Egyptě, které teď na severu Afriky v létě panují, se mnoho cestovatelů letos vydává právě tam. Tradičně vychází právě Egypt, Tunisko nebo Turecko nejvýhodněji. Pokud můžete odletět hned zítra, jste schopni se do Afriky podívat v rámci ultra last minute od 6 tisíc za osobu na týden. A to je více než lákavá cena. 

Půjčili byste si na letní dovolenou?

Ano
13% (74 hlasy)
Ne
87% (505 hlasů)
Celkem hlasů: 579

Zahraničí či tuzemsko, toť otázka

„Chtěli jsme jen letos po Čechách, pořád ten covid a tak. Ale když jsme viděli ty ceny, usoudili jsme, že už vyjde nastejno jet do zahraničí, někde dokonce i levněji. Nebylo co řešit," uvedla Tereza, která na dovolenou do Bulharska vyrazila s manželem a dvěma dětmi.

Informace a výzkumy se však velmi liší. Podle výzkumu CzechTourism plánuje letní dovolenou v tuzemsku až 70 % Čechů. Důvodem je finanční úspora. Průzkum agentury Ipsos pro společnost Sodexo Benefity zase ukázal, že polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí. Stejně jako uvedla Tereza, mnohdy je pobyt mimo Česko vyjde lépe.

Cestovní ruch se zdražování nevyhne

„Po dvou letech, kdy cestování komplikoval covid a s ním spojená omezení, si lidé prostě chtějí léto opravdu užít. Řada z nich dost možná s vědomím, že v dalších letech si to kvůli inflaci nebudou moci dopřát,“ řekl Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity pro Novinky.cz.

Obecnému zdražování se dle ERV Evropské pojišťovny nevyhne ani cestovní ruch. Růst paliv prozatím zatěžuje cestovní kanceláře především na své marži. Nemuselo by však dlouho trvat, než i zájezdy do oblíbených destinací začnou zdražovat. Co to však vypovídá o finanční sitauci národa, pokud i v této tíživé době, kdy někteří nemají ani na chleba, stále rozhazují desetitisíce v zahraničí? Stěžujeme si a nemáme na co, nebo jen čekáme, zda nám někdo něco nedá zadarmo? 

Zdroj: Blesk,  Novinky.czblue-style.cz

KAM DÁL: Pravda o lukrativním byznysu: Můžete si koupit pozemek na Měsíci?

Klíčová slova: