Motor evropské ekonomiky zhasne. Největší výrobce aut zavírá továrny. Škoda se zavře v pátek

Továrny Volkswagen se na dva týdny zavírají
 

Nesnesitelná křehkost bytí. Vir koronaviru napadá zdraví, ale má také obrovské důsledky na ekonomiku. Kromě nevypočitatelných obchodů na světových burzách přistoupila automobilka Volkswagen k drastickému řešení. Kvůli pandemii na minimálně dva týdny uzavírá továrny... 

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna ve většině provozů bude tento pátek, oznámil koncern. Automobilka zároveň varovala, že letošní rok bude velmi obtížný.

"Vzhledem k významnému zhoršení odbytu a zvýšené nejistotě, co se týče dodávek dílů do našich závodů, zastavíme v nejbližší době výrobu v závodech, které provozují značky koncernu," uvedl šéf automobilky Herbert Diess.

Na tiskové konferenci po jednání vlády bylo řečeno, že v pátek zavře svoje továrny také Škoda Auto.

Španělsko, Portugalsko a Bratislava

Ke konci týdne se podle něj výroba zastaví ve španělských závodech, v portugalském městě Setubal, dále v Bratislavě a v italských provozech Lamborghini a Ducati. Většina německých a evropských závodů Volkswagenu se začne připravovat na pozastavení výroby na dva až tři týdny, uvedl koncern.

Závody skupiny Volkswagen v Číně provoz naopak znovu zahájily. Výjimkou jsou závody ve městech Čchang-ša a Urumči.

První potvrzený případ nákazy koronavirem má Škoda Auto, která je součástí německého koncernu. Odbory v mladoboleslavské automobilce proto požadovaly 14denní karanténu pro zaměstnance.

V pondělí oznámil dočasné uzavření svých evropské závodů, včetně továrny ve slovenské Trnavě, francouzský výrobce automobilů PSA. Téhož dne o přerušení provozu ve většině závodů informoval rovněž italsko-americký konkurent Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Odstávky mají u obou automobilek trvat do 27. března.

Volkswagen je největším výrobcem aut na světě, skupina vlastní celkem 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

KAM DÁL: Koronavirus mezi slavnými. Politici, herci a sportovci bojují se zákeřným virem.

 

 

Klíčová slova: