Most, kde se natáčel Hořící keř, poprvé oživí happening

 

Veltruští a nelahozeveští se letos poprvé společně rozhodli oživit "starý most", a proto v sobotu 12. září od odpoledne až do večerních hodin uspořádají happening s koncerty, divadlem či ochutnávkami vína a piva. 

Dvě "zámecké" obce a jeden most

S nápadem uspořádat setkání, kde by se mohlo sejít spoustu lidí, přišel veltruský starosta Filip Volák. Jako příhodné místo mu přišlo právě okolí jezového mostu postaveného v letech 1900 - 1904 podle projektu prof. Záhorského.

Zámek Veltrusy a čestný dvůr

Starostovi z Veltrus se zamlouvá, že se k tomuto projektu velmi aktivně přidala i obec Nelahozeves, která leží na druhém břehu Vltavy. Stejně jako ve Veltrusech stojí i Nelahozevsi zámek, takže by se dalo směle říct, že spolupracují dvě "zámecké obce".

Most slouží v současné době zejména pro cyklisty a pro pěší. Potřeboval by opravit, nicméně na to momentálně nejsou finanční prostředky.

 

Happening na starém mostě

12.09.2015 - 14:0022:00

Nelahozeves - Pořádá obec Nelahozeves a město Veltrusy . Jedná se o první ročník akce .Více o akci

 

Jezový i jazzový most

Na obou stranách starého mostu bude jedno podium, kde zahraje například Interpret neznámý (ska), Çava, písničkář Václav KoubekPetr "Baťa" Kundrát či jazzová Petr Kroutil orchestra, a také veltruský sbor Tutti Cantate. 

Zatímco na veltruské straně bude stage, kterou najdete vedle restaurace U Libuše, komornější, jazzová, v Nelahozevsi to bude naopak akčnější. Bude se tu hrát divadelní představení Nelahozeveských ochotníků a rockovější muzika.

Program se bude na jednotlivých stranách střídat a lidé budou moci libovolně přecházet z jedné strany 200 metrů dlouhého mostu na druhou.

Starý most by potřeboval rekonstrukci

Ani samotný most rozhodně nezůstane druhou zářijovou sobotu prázdný! Však také v oficiálním textu na facebooku stojí: "Oživme společně starý most".

Můžete tedy těšit kromě hudby a divadla také na různé řemeslné stánky, ochutnávky malých pivovarů a vína, či na potulnou čajovnu Mimo Prostor a Čas. Měli by se tu objevit i pouliční umělci. Nebudou chybět ani výtvarníci a výtvarné dílny.

 

 

Filmuje se tu, ale i běhá

"Starý most", jak mu říkají místní, láká čas od času i filmaře. Například režisérka Agnieszka Holland zde před třemi lety točila scénu s Ivanem Trojanem do filmu Hořící keř. Pro tyto účely se "starý most" stal filmovým slovensko-maďarským hraničním přejezdem Komárno. Také se tu točil britsko-francouzsko-český válečný thriller Anthropoid, kde si z českých herců zahraje například Aňa Geislerová a Jan Budař.

 

Starý jezový most láká filmaře. Natáčel se tu Hořící keř.

Kromě občasného filmového natáčení tudy běhají pravidelně v polovině letních prázdnin půmaratonci z Miřejovic.

Běžci zhruba 1 km za startem na "starém mostě"

 

Další akce v Nelahozevsi

 

Duch (ochotnické divadlo)

12.09.2015 - 18:3019:45

Nelahozeves - Ochotníci Nelahozeves si v rámci Happeningu na starém mostě zahrají znovu komedii DuchVíce o akci

Klíčová slova: