Není pravda, že musíme sedět doma. Nyní platí volnější pravidla pro sport

Milujete koně? Není důvod vzdávat se projížďky krajinou...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Někteří lidé si stěžují, že nemohou chodit ven, musí být zavření v bytech a nevědí si s touto situací rady. Není to ale tak docela pravda. V celkem přísných pravidlech je možné najít výjimky, které nám umožní poměrně běžný způsob trávení volných dní. Nemusíme jen sedět doma u televize a vymlouvat se na nouzový stav…

Od soboty 11. března platí nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které k již platným výjimkám v možnosti sportu a volného pohybu lidí v parcích a přírodě přidává některé další. Z výčtu povolených možností je jasné, že pokud budeme chtít, vůbec nemusíme velikonoční svátky, zvlášť při předpovídaném krásném počasí, prožít v obývacím pokoji. Co můžeme dělat? Třeba právě sportovat.

Pohyb v přírodě nikdo nezakazuje

Výčet sportů, které ministerstvo zdravotnictví považuje za realizovatelné - samozřejmě za dodržení stanovených bezpečnostních opatření - je poměrně pestrý. Pro ty, kteří se věnují pohybu opravdu jen rekreačně, je tady samozřejmě chůze v parku nebo v přírodě, kde lze také běhat nebo se věnovat cyklistice. Na venkovních sportovištích můžeme také provozovat gymnastiku, jezdit na koních nebo na kolečkových bruslích. Povoleno je také bruslení na ledě, ale vzhledem k tomu, že není možné sportovat na uzavřených stadionech, jde v těchto teplých dnech spíše o hypotetickou možnost. Ven s sebou můžeme vzít také skateboard, snowboard, lyže a podobné sportovní náčiní. Povoleny jsou i silové a úpolové sporty, stejně jako například sportovní střelba.

Ve dvou téměř jakýkoliv venkovní sport

Ze svého oblíbeného sportu se mohou radovat také golfisté, kteří se ale po hřišti mohou pohybovat maximálně ve dvou. Stejně tak se s alespoň omezeným počtem sportovních přátel můžeme setkat na tenisových kurtech, při badmintonu, volejbalu (včetně plážového) a nohejbalu. Na každé straně hřiště mohou přitom být vždy nejvýše dva hráči.

Vodní sporty

Mezi sporty, které je možné bez větších problémů provozovat, jsou i ty vodní. Na svůj trénink se tak mohou vydat jachtaři, kanoisté, veslaři nebo windsurfisté, ovšem také s podmínkou maximálního počtu dvou lidí v jednom plavidle. Zde navíc jednoznačně neplatí povinnost nosit roušku. Podle výkladu ministerstva zdravotnictví by zde nošení roušky mohlo být vyloženě nebezpečné až život nebo zdraví ohrožující.

Kdy bez roušky?

Sportovat můžeme i bez roušky, a to za splnění několika bodů jasně daných pravidel. Ústa a nos si nemusíme zakrývat, pokud je skupina sportujících oddělena od jiných sportovců popřípadě jiných osob fyzickou překážkou, například jde o plotem oddělené kurty pro tenis, nohejbal nebo volejbal, nebo se sportující nacházejí alespoň 2 metry od jiných osob. Roušku v takovém případě nasazenou mít nemusíme hlavně z toho důvodu, že při sportování dochází k intenzivnějšímu dýchání a rouška nebo respirátor je ztěžují.

Pro tělo i psychiku

Jak je vidět, že výčet možností, které nám dovolí strávit Velikonoce mimo pohodlí pohovky v obývacím pokoji, není málo. Stačí mít vůli i v tomto období udělat něco pro svoje tělo i psychiku. Sedět doma opravdu nemusíme.

KAM DÁL: Beránek s překvapením uvnitř nebo slaná varianta. Překvapte rodinu netradičním pojetím.