Nesvéprávný mafián i polomrtvý lobbista. Komu ještě pomohli doktoři z vězení?

Mafián Michal Redl byl zadržen a poslán do vazby, podle lékařů je ale nesvéprávný
  |   analýza

Velké pozdvižení panuje kolem zjištění novinářů, že jeden z hlavních aktérů kauzy Hlubuček, zlínský podnikatel Michal Redl, byl před měsícem uznán jako nesvéprávný. Právě nesvéprávnost už ho jednou zachránila před kriminálem a zdá se, že se mu to podaří znovu. Není to zdaleka první podobný příklad a ukazuje se, že doktoři zřejmě občas rádi pomohou, aby dotyčný nemusel za mříže.

Omezenou svéprávnost má do korupční kauzy namočený Redl od půlky května, ale to bylo v podstatě jen prodloužení stavu, který trvá od roku 2005. Tehdy byl zatčen neblaze proslulý gangster Radovan Krejčíř, se kterým Redl spolupracoval. Krejčíř zkoušel oddálit nástup do vězení posudkem, že má deprese, Redl zase že je nesvéprávný. Krejčířovi to nevyšlo a musel tak policistům uprchnout na Seychely, Redl uspěl a díky tvrzení znalců, že by nechápal průběh soudního řízení, se vězení vyhnul.

Nesvéprávný mafián

Jenže nesvéprávný Redl, který nechápe soudní řízení, je jednatelem v rodinné firmě, aktivně podniká a rozjel v Praze velký korupční stroj na peníze. Že to nejde úplně dohromady? To si myslí i policisté, kteří mají na věc jasný názor. Podle informací serveru novinky.cz vyšetřovatelé považují posudek za účelový. „Komunikoval s advokáty, bankéři či vrcholnými zástupci nadnárodních společností. Žádná z osob, se kterými jednal, neprojevila pochybnosti ohledně jeho duševního stavu,“ míní policie. Na celou věc s Redlovou nesvéprávností se chce podívat i ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který nechá postup soudních znalců prověřit. Soudní znalkyně, která posudek vypracovala, s novináři odmítá komunikovat.

Smrtelně nemocný lobbista

Lobbista Roman Janoušek se opakovaně vyhýbal vězení nebo jej následně opouštěl díky lékařským posudkům, které ho označovaly za smrtelně nemocného, v hlavě měl mít implantát, chodit mohl jen s doprovodem za pomoci francouzské hole. Ve skutečnosti jezdil do hor, na kole, provozoval sporty a žil velmi aktivním životem. Nakonec se musel právě i kvůli svému bujarému životu do vězení zase vrátit.

Podnikateli selhávaly orgány

Olomoucký podnikatel Pavel Podroužek dostal milost od prezidenta Zemana kvůli tomu, že byl chronicky nemocný a selhávaly mu životně důležité orgány. Jenže Podroužek vesele podniká a je ve vedení šesti firem, létá do Karibiku a rozhodně nevypadá jako na smrt nemocný člověk. Přestože u soudu tvrdil, že čeká na transplantaci srdce, v registru čekatelů na nový orgán není.

Senátor s žaludečními vředy

Vězení se vyhnul i bývalý senátor Alexandr Novák. Ten dodal vězeňské službě zdravotní zprávu, že trpí žaludečními vředy. Nástup do vězení mu byl odložen a v mezidobí Novák uprchl neznámo kam. Policisté jej honí dodnes.

Nechávají se zavřít na psychiatrii

K Novákově případu i dalším podobným tehdy prohlásil aktivista John Bok: „A pak takhle kličkují, nechávají se zavřít do psychiatrických léčeben, případně do jiných zdravotních zařízení pro zdravotní potíže, které do té doby neměli.“ Tak to bohužel je. Na stránkách věnujících se radám odsouzeným k výkonu trestu jsou žádosti o odklad nástupu výkonu trestu ze zdravotních důvodů zmíněny jako jedna z hlavních možností. Dokud budou lékaři ochotní poskytovat bohatým kriminálníkům různá zdravotní potvrzení, velký strach z vězení mít nemusí.

Zdroj: novinky.cz, ct24.cz, lidovky.cz, rozhlas.cz, idnes.cz

KAM DÁL: Je nesmysl, že by Redla neznal Gazdík nebo jej potkával náhodou v hotelu, říká aktivista Hollan.

Klíčová slova: